Nieuws —

Observatorium medeprijswinnaar

Redactie

Planergruppe Oberhausen is samen met kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam winnaar van de prijsvraag landschapsarchitectuur voor het werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen.

Conform de Europese regels werd ter uitvoering van het landschaps-masterplan een openbare inschrijving georganiseerd door de ontwikkelingsmaatschappij Zeche Zollverein. Voor deze competitie werd van de inschrijvende landschapsarchitecten verlangd dat zij teams samenstelden met specialisten op het gebied van licht, communicatie en kunst. Deelnemende bureaus waren Karres en Brands, Hilversum, Latz+Partner uit Kranzberg, Planergruppe Oberhausen, Weidinger uit Berlin en Agence Ter (Henri Bava) uit Karlsruhe.

Winnaar is Planergruppe Oberhausen samen met de bureaus Licht Kunst Licht uit Bonn, F1rstdesign uit Keulen en kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam. In hun ontwerp staat niet de inrichting en het uiterlijk van de terreinen voorop, maar hoe de bezoeker zijn weg vindt in het gigantische complex. Licht, communicatie en kunst zijn dienstbaar aan de oriëntatie van de bezoeker. Indachtig het erfgoed en de complexiteit van terrein werd niets aan de bestaande omgeving toegevoegd, maar werd er uitsluitend opengelegd en ruimte gegeven. De eer is aan het werelderfgoed.

Aan de ingangen worden portiershuizen gebouwd. Bij elk van de zes entrees van het cultuurbolwerk wordt de bezoeker ontvangen door een gastheer of gastvrouw. De 'Zöllner' wijzen de weg, geven voorlichting, verlenen hulp en dragen zorg voor het onderhoud van de terreinen. De maatvoering van het zogenaamde Zollhaus berust op de maatverhoudingen van de monumentale gebouwen van de Zollverein en stellen de bezoekers in de gelegenheid de omvang van het complex in te schatten.

Achtergrond informatie

In 2003 maakte OMA een masterplan voor de inrichting van de voormalige kolenmijn en cokesoven Zeche Zollverein in Essen. Het voorstel was om rondom de gebouwen die onder het werelderfgoed van UNESCO vallen een scherpe grens te trekken en daarbuiten nieuwe ontwikkelingen op het gebied van design en dienstverlening te stimuleren. Er verrijst onder meer een Designschool van hand van de Japanse architecten SAANA. Op basis daarvan werd een prijsvraag ingesteld voor de inrichting van de terreinen rond de gebouwen en de aanleg van een ringpromenade die alle delen van het enorme terrein met elkaar verbindt, met als winnaar landschapsarchitect Henri Bava uit Karlsruhe.

In 2006 opent op Zollverein het vernieuwde museum voor cultuurgeschiedenis Ruhrmuseum. De architectencombinatie Böll/OMA brengt het museum onder in de voormalige 'Kohlenwäsche'. Zoals bij alle gebouwen van Zollverein voert een immense transportbrug naar de bovenste verdieping. Dit wordt de hoofdingang van het museum en biedt een spectaculair uitzicht over Essen en de skyline van heuvels, nieuwe kantoortorens en voormalige zware industrie.