Nieuws

OMA wint Mies van der Rohe Award 2005

Het komt niet echt als een verrassing: OMA wint met het ontwerp van de Nederlandse ambassade in Berlijn de Mies van der Rohe Award, de architectuurprijs van de Europese Unie.

De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan 'een project dat uitblinkt door een innovatief karakter en een constructie van hoge kwaliteit'. In totaal werden er 242 projecten voorgedragen door onafhankelijke deskundigen en Europese architecten organisaties. Hieruit werd een shortlist samengesteld van 33 projecten, waaruit weer vijf finalisten werden gekozen. De jury onder voorzitterschap van Zaha Hadid en verder bestaande uit Aaron Betsky, Stefano Boeri, Eduard Bru, Roberto Collovà, Mohsen Mostafavi, Suha Özkan, Francis Rambert en Kazuyo Sejima, verkoos uiteindelijk het ontwerp van OMA boven dat van Fosters hoofdkantoor voor Swiss Re (Londen), Future Systems ontwerp voor het warenhuis Selfrigdes in Birmingham, Souto Moura's voetbalstadion in Braga en Martinez Lapeña – Torres' boulevard in Barcelona.

Een tweede prijs werd toegekend aan 'aanstormend talent' onder de 40. En deze gaat naar….NL Architects voor de Basketbar in Utrecht.

Zijn die Nederlandse architecten nu echt zo goed, of moet dit toch ook voor een groot deel op het conto worden geschreven van de lobbyist van de Nederlandse architectuur, Aaron Betsky?