Nieuws

To Beyond or not to be

Vandaag of morgen zal Volume – voorbij Archis, bij de voorheen Archis-abonnees op de deurmat vallen. Beyond Archis en meer.

volume

De vraag is natuurlijk wat Volume toevoegt aan het huidige aanbod van architectuur- en designtijdschriften. Net als Archis is Volume met niets te vergelijken. Nog nadrukkelijker dan Archis al deed kijkt Volume verder, de ondertitel luidt niet voor niets Architecture must go beyond itself. Dat op zichzelf zou al reden genoeg moeten zijn om Volume tenminste een keer ter hand te nemen, al was het maar uit nieuwsgierigheid naar de redenen waarom architectuur zonodig voorbij zichzelf zou moeten gaan. De eerste aflevering bestaat uit een reeks essays die ieder voor zich de grenzen en de mogelijke ofwel noodzakelijke geachte overschrijdingen van het vak architectuur, het medium tijdschrift en het fenomeen architectuurschool verkennen. Het merendeel van de teksten is geschreven door medewerkers van Volume partner Columbia University, maar ook hoofdredacteur Ole Bouman en Rem Koolhaas leveren een bijdrage. Afgezien van een bescheiden foto-essay is de eerste Volume primair een leesblad. Ook dat mag vooralsnog als aanbeveling gelden in het huidige door beeld gedomineerde aanbod van architectuurmedia (waar het voormalige Archis overigens evengoed vrolijk aan meedeed).

extra

Volume is verpakt in een door Michael Rock vormgegeven doorzichtige plastic doos. Behalve het ‘in leesbaar Engels geschreven’ tijdschrift bevat deze doos een ‘verrassing’. DezeĀ  verrassing zal per aflevering wisselen van onderwerp en vorm(geving). De eerste Volume bijlage is een bijdrage van AMO getiteld History of Europe and the European Union. Deels bestaat het uit een reproductie van de tentoonstelling ‘Image of Europe’ die eerder in een grote tent in Brussel te zien was. De tentoonstelling, samengesteld door AMO/Rem Koolhaas en het Britse Foreign Policy Centre, bestond uit een 80 meter lang panorama met daarop historische beelden en iconen van Europa en impressies van een mogelijke toekomst in 2020. Allemaal erg AMO en Content-achtig vormgegeven. Dit panorama is nu opgeknipt en gelardeerd met samenvattingen van het symposium dat in september 2004 werd gehouden ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling History of Europe. Sprekers, onder meer afkomstig van buiten de Europese Unie, gaven hun visie over het beeld dat zij hebben van de EU, en de potenties van de unie.

De bijlage ziet er fantastisch uit, marketingtechnisch is het waarschijnlijk een briljante zet: Koolhaas sells. De komende bijlagen zullen moeten verduidelijken of zij onder de redactionele verantwoordelijkheid vallen of niet. AMO’s History of Europe and the European Union moet worden gezien als een gratis tentoonstellingscatalogus.

Deze aflevering van Volume is bovenal een intentieverklaring, een aanzet voor een agenda voor de toekomst, of zoals het in het blad zelf wordt genoemd ‘een inauguraal nummer’. De ambities zijn niet bescheiden, er wordt – opnieuw – hoog ingezet. Dat geloof in de potenties van de architectuur – al is het van een architectuur ‘voorbij zichzelf’ – is mooi, maar zal uiteindelijk ook moeten leiden tot concrete agendapunten die verder worden uitgediept. Na deze inaugurale voorzet, zal er in de komende Volumes gescoord moeten worden. Wacht intussen niet op de samenvatting, maar reserveer een plaats achter de goal door een abonnement te nemen.