Recensie

Dag van de Architectuur 2005

Het is weer tijd voor een weekend lang ‘Dag van de Architectuur’. Het thema van 2005 is ‘Een Reis door de Tijd’. Van vrijdag 1 t/m zondag 3 juli worden overal in het land tentoonstellingen, excursies, lezingen en rondleidingen georganiseerd, hierbij een selectie.

Op vrijdag 1 juli vindt de landelijke aftrap van de Dag van de Architectuur plaats in de Stadsschouwburg in Nijmegen.

Nijmegen heeft een Architectuurvierdaagse georganiseerd die vanavond (30 juni) van start gaat met een filmfestival, met daarin: filmpjes van Stichting Nijmegen Blijft In Beeld, over de stad Nijmegen, vroeger en nu. De beroemde film 'De Brug' van Joris Ivens, een documentaire over architect Sybold van Ravesteyn en de speelfim My architect- a son's journey, van Nathaniel Kahn, waarin hij opzoek gaat naar het verhaal van zijn vader, de architect Louis I Kahn. De dagen daarna kan men aan verschillende excursies deelnemen, tentoonstellingen bekijken en zandkastelen bouwen zie: www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Almere neemt geïnteresseerden mee aan boord van de Moby King. Tijdens een boottocht wordt verteld over de historie, de actuele situatie van Almere en over de toekomstplannen voor de ontwikkeling van de kust en een tweede verbinding met Amsterdam. Op zaterdag 2 juli begint de tocht op de Moby King om 9.30 uur en eindigt om 15.00 uur. Zie voor meer informatie en inschrijving www.casla.nl

Amersfoort richt zich op de Dag Van de Architectuur op het hergebruik van gebouwen. Er wordt een kaart uitgebracht met voorbeelden van het hergebruik van gebouwen in Amersfoort, deze wordt gepresenteerd tijdens een ontbijt met lezingen en aansluitend een wandeltocht en een rondleiding, zie: www.dezonnehof.nl

Ook in Amsterdam kan er gewandeld, gefietst en gevaren worden: 'Langs de Kostverlorenvaart en de Schinkel'. Daarbij verschijnt een publicatie met een kaart van de route, zie: www.arcam.nl.

Verder vinden er in Post CS lezingen en een debat plaats. Mels Crouwel vertelt o.a. over het ontwerp van bureau Benthem Crouwel voor het nieuwe Stedelijk museum. Erick van Egeraat gaat in op de ontwikkeling van het Oosterdokseiland, van vroeger tot en met de realisatie van 'zijn ODE aan Amsterdam'. Beide lezingen worden afgesloten met een debat waaraan ook ARCAM-directeur Maarten Kloos zal deelnemen. Zie: www.oosterdokseiland.nl

In Den Haag openen een aantal Rijksgebouwen hun deuren voor het publiek, zoals de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Ridderzaal en de ministeries van VROM, OC&W, LNV en VWS. Zie voor meer informatie: www.dagvandearchitectuur.nl.

Eindhoven reikt op 1 juli de Dirk Roosenburgprijs uit, deze prijs gaat naar het best gerealiseerde gebouw van de afgelopen twee jaar in Eindhoven. Op 2 juli vinden er rondleidingen plaats door een aantal van de genomineerde gebouwen voor de Dirk Roosenburgprijs. Zie: www.dagvandearchitectuur.nl

Groningen houdt op 2 juli een Architectuurenquête: wat is het mooiste Groningse gebouw van 2005? De winnaar wordt 's avonds bekend gemaakt, waarbij ook 'De Grote Groninger AQ Test' plaatsvindt. Zie: www.platformgras.nl

Nog een prijs: in Hoofddorp wordt de eerste Haarlemmermeerse Architectuurprijs uitgereikt. In Galerie De Meerse zijn verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder een met de inzendingen voor de Architectuurprijs en 'Decibel City' met ontwerpen die zich verhouden tot 'het geluid in de polder'. Zie: www.podiumdag.com

Leeuwarden houdt een Nacht van de Architectuur, met o.a. de lezing 'Superterpen' over de ontstaansgeschiedenis van Friesland door Evert Kramer. Een presentatie van gerealiseerde Friese plannen in of aan het water. En de bekendmaking van de winnaars van de prijsvraag 'Ontwerp een Terp'. Zie www.keunstwurk.nl

In Leiden is bij RAP de tentoonstelling 'Recycle Architectuur volgens 2012 architecten' te zien. Op 2 juli zijn er diverse workshops georganiseerd die in het teken staan van recycling en de dag eindigt met een 'Eat more recycled food' diner. Zie: www.rapsite.nl

AIR organiseert in Rotterdam verschillende fiets en wandeltochten onder begeleiding van een gids. Zie www.airfoundation.nl

In het NAi zijn op 2 juli de hele dag historische films te zien over markante Rotterdamse gebouwen, zoals over de bouw van de Van Nellefabriek in de jaren 20, aanleg van de Maastunnel in de jaren 30, de problemen in het Crooswijk van de jaren 60/70 en over de architect Hugh Maaskant. Zie: www.nai.nl