Feature

Uitslag Archiprix international 2005

Na een middagvullend programma afgelopen vrijdag in het stadhuis van Glasglow werd eindelijk bekend gemaakt wie zich de winnaars van Hunter Douglas Awards (Archiprix International 2005) mochten noemen.

De jury bestaande uit Ian Gilzean, Hitoshi Abe (Atelier Hitoshi Abe, Tokai), Bridget Baines (GROSS. MAX. Edinburgh), Zvi Efrat (Efrat-Kowalsky, Tel Aviv) en Gilles Saucier (Saucier + Perrotte, Montreal) kende aan zes projecten een prijs toe.

A Prospective Vision of the Mouth of Tammerkoski – Paula Julin (Technische Universiteit Tampere, Finland).

De locatie voor het ontwerp zijn de oevers van de Näsijärvi, een meer in Tampere. Aan de oevers wordt een nieuw centrum geprojecteerd waar cultuur, media, wetenschap en wonen onderdeel van uitmaken. De jury was vooral gecharmeerd van de presentatie: 'This project finds new ways of representing architecture; people are placed in front of the architecture thus re-emphasising why we build […] It's strength is the focus on people's lives as the site plan itself is quite brutal.'

Continuum Body and Urban Memory – Kiyoaki Taked (Kanagawa Tokai universiteit, Japan).

Het stedelijk weefstel in Ginza stad, met hoofdstraten, zijstraten en stegen wordt in het ontwerp van Taked gebruikt om een gebouw te construeren. Uit het juryrapport: 'The project succeeds in taking a traditional street pattern and handles it in a new way, creating a beautiful model'.

Microurbanism for Macrodensity – Marcella Campa, Stefano Avesani (Universiteit van Venetië, Italië). Het project zoekt naar methoden om de dichtheid van hutong wijken in Peking  te verminderen zonder het historische weefsel aan te tasten. Uit het juryrapport: 'This project is a good exampe of what Archiprix is about […] This project encapsulates the connection between research, presentation and real issues.'

M SPA – Martin Cobas, Federico Gastambide (Universiteit van Montevideo, Uruguary).

De ondertitel van dit project luidt What if we use all the forces of media to conceive a book, an object as a result of research, an architectural object within a book?  In 'zeven boeken' wordt een gebouw geconstrueerd en beschreven. Uit het juryrapport: 'The project communicates clearly its strategy and the processess involved: the themes are an excuse for experimentation. […] The project invents a new and personal language […] It shows just how rich and pleasurable architectural work can be.'

Osaka Urban Station – Jens Mehlan, Jörg Hugo (University van toegepaste kunsten Wenen, Oostenrijk )

Uitgangspunt was het ontwerpen van een prototype station dat zich voegt in het stadsweefsel, flexibel is, en een vanzelfsprekende logica heeft zodanig dat er geen bewegwijzering nodig is. Uit het juryrapport: 'This is the only winning project that deals with the presentation as part of the project, it shows what has changed in recent years in therms of what technology allows us to do with build structures'.

Silo-Wet: A laboratory for the urban body – Emilie Bedard (McGill Universiteit, Montreal, Canada).

Voorstel tot hergebruik van een silocomplex. Uit het juryrapport: 'It touches on issues that all post-industrial cities need to be asking: should these structures be integrated and normalised, fetished or destroyed? This project provides answers to some questions'.