Feature

Update prijsvraaguitslagen

De afgelopen tijd zijn er weer de nodige prijzen uitgedeeld. Hierbij een samenvatting die niet compleet pretendeert te zijn.

Bouwfonds Award

De winnaars van de landelijke monumentenprijs werden op 27 mei 2005 bekend gemaakt. In de categorie grootschalig monument gaat de 'Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten' naar het Utrechtse Louis Hartlooper Complex van Vertex Architectuur en Stedenbouw. De Stads- en Commerciewerf, die onderdeel uitmaakt van Museumhaven Zeeland te Zierikzee, is de winnaar in de categorie kleinschalig monument. De prijzen van 10.000 euro zijn aan deze monumenten toegekend, omdat ze na een restauratie een nieuwe bestemming hebben gekregen en hierdoor toegankelijker zijn geworden voor het publiek. Het juryrapport over het Louis Hartlooper Complex: 'Het is een zeer boeiende en vitaliserende herbestemming van een opmerkelijk pand in de Utrechtse binnenstad. Het pand heeft een markant exterieur met bijzondere details. Opvallend is ook de integratie van nieuwbouw bij de oorspronkelijke binnenplaats. Deze nieuwbouw is met respect voor het oorspronkelijke monument toegevoegd. Dankzij de nieuwe functie van filmzalen, horeca en een cultureel centrum is het complex voor een breed publiek toegankelijk geworden.'

Innovatieprijs 2005

Tijdens de opening van de Vakbeurs Renovatie en Onderhoud 2005 in Den Bosch op 25 mei heeft de Rijksgebouwendienst de Innovatieprijs 2005 ontvangen voor het project Uitbreiding Tweede Kamer ('Het Logement') in Den Haag. Volgens de jury onder voorzitterschap van prof.ing. André Thomsen (TU Delft) kenmerkt het gebouw zich door uitgekiende oplossingen voor de thermische en akoestische problemen. Hierdoor krijgt het gebouw een grote toekomstwaarde. Met de toekenning van de Innovatieprijs wordt dit project gezien als een zeer vernieuwend renovatieproject.

Stadsblokken in Arnhem door Elfi de Wit

Gelderse prijs Meervoudig Ruimtegebruik

Op 25 mei werden de prijswinnaars van de 3de editie van de Gelderse Prijsvraag Meervoudig Ruimtegebruik bekend gemaakt. Elfi de Wit, studente Bouwkunde-stedenbouw aan de TU Eindhoven, ontving de eerste prijs voor haar stedenbouwkundig ontwerp voor de Stadsblokken in Arnhem. De jury had veel waardering voor de wijze waarop in dit ontwerp de dynamiek van de rivier kan worden ervaren in een zeer interessante woonwijk. Een woonwijk, dicht bij het centrum van de stad, die een brug slaat tussen Arnhem benoorden en Arnhem bezuiden de Rijn.

De tweede prijs ging naar Joep Broeren, student architectuur aan de TU Eindhoven met 'De ontdekking van de stad'. In dit ontwerp worden tijdelijke wandelroutes aangelegd over de daken van het centrum van Nijmegen. Een toeristische attractie welke de 2000 jaar oude stad van een andere, verrassende, kant laat zien.

De Waarderingsprijs Stedelijk Interieur

Bureau Alle Hosper ontving op 27 april De Waarderingsprijs Stedelijk Interieur 2005 voor het project Heiloo Egelshoek. De prijs is uitgereikt door het CROW, de brancheorganisatie voor de Openbare Ruimte, en het tijdschrift Stedelijk Interieur, op de Urban Design Beurs in Amsterdam. De Waarderingsprijs is een prijs voor het openbaar gebied in Nederland waarbij is gekeken naar de kwaliteit van de woonomgeving minimaal vijf jaar na oplevering van het project. Uit het juryrapport: 'Landschappelijk is het een bijzonder mooi en doordacht plan met een sterke eenheid in stijl. Dit is uitgewerkt in een natuurlijk ontwerp met integer materiaalgebruik zonder tuttigheid. Een sober en eenvoudig ontwerp met de mogelijkheid voor persoonlijke accenten.'

De Gouden Piramide 2005

De jury van De Gouden Piramide 2005 heeft, onder leiding van rijksbouwmeester Mels Crouwel, 20 mei jongstleden vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Thema van De Gouden Piramide 2005 is het zogenoemde macroniveau: grootschalige ruimtelijke plannen met een bovenlokale betekenis. De jaarlijks toe te kennen prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een boek met de beste inzendingen van de prijsronde.

– De gemeente Amsterdam/het Projectbureau IJburg met de inzending: de wijk IJburg

– Het Regionaal Orgaan Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem met de inzending: o.v. voorziening Zuidtangent

– De gemeenten Winschoten, Scheemda, Reiderland, de provincie Groningen, Ballast-Nedam Bouw, BAM Vastgoed en Geveke Bouw met de inzending: De Blauwe Stad in Groningen

– De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland met de inzending: W-4, gebiedsontwikkeling langs de A-4 in de regio Leiden

– De gemeente Amsterdam/Projectbureau Zuidas met de inzending: Amsterdam Zuidas

boven: ontwerp FünDC voor Madrid

onder: ontwerp Korth & Tielens architecten voor Nordhorn

Internationaal

In de tweede helft van 2004 heeft de gemeente Pozuelo de Alarcón, Madrid een ideeënwedstrijd uitgeschreven voor de revitalisatie van het Padre Vallet plein, in het hart van het historisch centrum. Zes teams werden geselecteerd voor de tweede fase van de prijsvraag: In april 2005 is het voorstel ncc – New Cultural Center van het Nederlandse bureau Fün Design Consultancy (FünDC) tot winnaar uitgeroepen en is onmiddellijk overgegaan tot het verlenen van de opdracht voor de uitvoering. FünDC's voorstel geeft een integraal antwoord op de problemen van het stadscentrum.

Nordhorn is een voormalige textiel-industriestad in Niedersachsen Duitsland vlak over de grens bij Hengelo. Nu de textielindustrie verhuisd is naar andere landen liggen in het stadje een aantal grote voormalige industrieterreinen braak. Eén van die terreinen, het Rave-terrein, ligt direct naast het oude stadscentrum. Op dit terrein wordt een groot winkelcentrum ontwikkeld. De gemeente van Nordhorn heeft een stedenbouwkundige prijsvraag uitgeschreven waarin gevraagd werd een ontwerp te maken die de verbinding tussen het toekomstige winkelcentrum en de oude stadskern verbetert. De twee gebieden liggen nu plompverloren naast elkaar en worden gescheiden door water.

De 2e prijs is gewonnen door het Amsterdamse architectenbureau Korth & Tielens architecten. Zij stellen voor de verschillende openbare plekken die aan de route tussen de oude stad en het nieuwe winkelcentrum liggen te verbinden door een nieuwe boulevard. Door de boulevard worden bestaande routes versterkt en bestaande openbare verblijfsplekken opgewaardeerd en vernieuwd. De 1e prijs is gewonnen door het Berlijnse architectenbureau Christine Edmaier Architekten. De 3e prijs ging naar Planungsbüro Garthaus uit Osnabrück.