Feature

Nieuw: Platform 21

Begin juli 2004 werden de eerste ideeën gepresenteerd voor een Designmuseum aan de Amsterdamse Zuidas. Nu, een jaar later, is er een naam en opent binnenkort de 0-versie in een tijdelijk onderkomen.

Uit het persbericht van de Premsela Stichting:

'Platform 21, een nieuw centrum voor design, mode en creatie wordt op dit moment ontwikkelt door ING Real Estate in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de Premsela Stichting. Platform 21, letterlijk platform voor de 21ste eeuw, moet een internationale ontmoetingsplaats worden voor publiek, ontwerpers en bedrijfsleven. In het centrum zullen tentoonstellingen, lezingen, debatten en conferenties plaatsvinden.'

Volgens planning is de nieuwbouw van het centrum, dat komt te liggen in het zogenaamde museumkavel aan de Prinses Irenelaan bij het Beatrixpark, in 2009 gereed. De architectenkeuze is in handen van ING Re. Naar verwachting wordt in de eerste helft van 2006 bekend zal worden wie Platform 21 gaat ontwerpen.

Vanaf 1 oktober zou Platform 21 al van start gaan met een tentoonstellingsprogramma in een tijdelijk onderkomen in de St.-Nicolaaskapel aan de Prinses Irenestraat te Amsterdam. Maar wegens een vertraagde vergunningsprocedure wordt de eerste tentoonstelling met werk van Maria Blaisse voor onbepaalde tijd uitgesteld!

Tot voor kort werd deze kapel gebruikt als expositieruimte door het Sandberg instituut, dat in het aangrenzende voormalig klooster is gehuisvest. Opera ontwerpers ontwierp de nieuwe tijdelijke inrichting. Joanna van der Zanden wordt de programmamanager van het nieuwe centrum.