Nieuws

Ontwerpers Flageyplein Brussel bekend

Het ontwerp van het Duits/Belgisch team van Latz&Partner en D+A International werd verkozen boven de ontwerpen van Escaut – Bauman – Deffet (B), 51N4E architecten (B) – MDA construction consultants, West 8 landschapsarchitecten (NL) – BOB.361 architecten (B), Studio Secchi Vigano (I) – LBL architectes (B) – SwK (B), V+ – Vice-versa – BAS – Bouwtechniek – Atelier voor ruimtelijk advies (B) en Xaveer De Geyter architecten (B) – Michel Desvigne landschapsarchitect (FR).

Latz&Partner is onder meer bekend van de Oude Haven in Hamburg, het omvormen van de oude mijnsite van Duisburg tot een landschapspark, het wetenschapspark in Manchester en de congressite van Lyon. Het Brusselse D+A International ontwierp onder meer van de herinrichting van het Lehonplein van Schaarbeek.

Het ontwerp voor het Flageyplein creƫert een samenhangend geheel tussen de drie zones (Heilig Kruisplein, Flageyplein en de oevers van de vijvers) die door tram en straten sterk van elkaar gescheiden lagen. Voor de vijver dicht gelegd werd, kwamen de grenzen van de vijver tot de rand van het huidige Flageyplein. Deze evolutie is thematisch opgenomen in het ontwerp en vindt men terug in de beweging van de verharding en de positie van bomen en springfonteinen. Door het nieuwe concept ontstaan er tussenruimten, die toelaten verschillende bezettingen en activiteiten te organiseren.

Het plein wordt aangekleed met blauwe hardsteen. De plaatsing gebeurt volgens een curve gevormd door bomen die samen met het water het plein een dynamisch karakter bezorgt. De andere architecturale elementen zoals de ingang van de parking en de tramhalte worden opgetrokken uit ijzer en glas.

Het ontwerp bevat ook een lichtconcept. Multifunctionele masten verlichten de gevels en de randen van het plein. Deze masten zijn 10 meter hoog en verlichten de gevels vanaf 6,50 meter boven het grondniveau.

Het ontwerp van Latz&Partner en D+A International is een voorlopig concept, maar is reeds goed uitgewerkt en benadert reeds dicht een eventueel definitief ontwerp. In het voorjaar van 2008 moet het Flageyplein klaar zijn.