Feature

Architectuur moet vlammen

‘Architektur muß brennen’ volgens Coop Himmelb(l)au. Je kunt zo’n aanmoediging ook al te letterlijk nemen natuurlijk. Vorige week gooide een groep jongens een molotovcocktail in het Stylospaviljoen. Architectuurterrorisme als nieuwe trend?

Het Stylos paviljoen voor de entree van de faculteit Bouwkunde in Delft is op  vrijdagavond 26 september totaal uitgebrand. Videobeelden van de bewakingscamera's laten volgens de lokale pers geen twijfel over de oorzaak van de brand bestaan. Drie jongens lijken iets naar het gebouw te gooien, dat even daarop in lichterlaaie staat. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, maar het paviljoen is totaal uitgefikt.

Het Stylospaviljoen is een ontwerp van studenten Johan van Lierop en David Philipsen met het motto ScafFold. De constructie bestaat grotendeels uit steigermateriaal en bouwplanken. Elke vijf jaar organiseert Stylos een ontwerpwedstrijd voor een nieuw paviljoen. Het huidige paviljoen had bijna zijn vijf jaar volgemaakt. Fondsen voor een nieuwe versie waren nog niet binnen. Daar kan nu dus extra vaart achter worden gezet.

Bij ArchiNed dachten we bij het zien van de foto's onmiddellijk 'Architectuur moet vlammen'. Ooit schreef Coop Himmelb(l)au het manifest 'Architektur muß brennen'. Om een en ander feestelijk luister bij te zetten lieten ze in in 1980 in de binnenhof van de TU in Graz ook daadwerkelijk een 15 meter hoge architectuursculptuur 'Der Flammenflügel' in vlammen opgaan. Fascinerende architectuur.

Tja, en dan nu een groepje vooralsnog onbekende jongens dat een molotovcocktail in het Stylospaviljoen gooit.

Jonge architectuurstudenten die zich door de architectuurgeschiedenis laten inspireren?

Een wanhopige poging om architectuur in Delft weer te laten vlammen?

Een manifest?

Een nieuwe trend: architectuurterrorisme?

Een stelletje idiote pyromanen dat laat zien dat architectuur uiteindelijk totaal weerloos is als er banale maatschappelijke krachten aan het werk gaan, laat staan dat ze ooit een oplossing zou kunnen zijn voor sociale problemen die voortvloeien uit dit krachtenspel?

We weten het ook niet.

Intussen 'Wel een vette pic!' natuurlijk, zoals een van de studenten op de Stylos website opmerkt.

Burn baby burn! – Burn that mama down

Burnin'!

(The Trammps – Disco Infirno)