Nieuws

BNA Kubus 2005 voor Wiel Arets

De oudste Nederlandse architectuurprijs van Nederland, de BNA Kubus, is dit jaar toegekend aan architect Wiel Arets. Deze prestigieuze oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.

Dit jaar luidt het thema van de Kubus: het detail in het grote geheel. Het BNA-bestuur stelt een thema vast en benoemt een jury. De Kubusjury bestaat dit jaar uit Juliette Bekkering, Hans Ibelings, Jurjen van de Meer, Joost Swarte en Frank Wintermans. BNA-bestuurlid Marie-José Rijnvos is voorzitter van de jury.

De jury kiest voor Arets vanwege de bijzondere kwaliteit van zijn oeuvre: in zijn gerealiseerde gebouwen is een buitengewone samenhang te zien tussen de grote lijn en het kleinste element. Van de Kunstacademie in Maastricht tot de Utrechtse universiteitsbibliotheek heeft zijn werk een hoge mate van consistentie, van concept tot realisatie. Deze kwaliteit manifesteert zich uitdrukkelijk op het niveau van het conceptuele detail. Arets' bedrieglijk vanzelfsprekende details leiden daarom niet af van de vormen en de ruimtes die er door mogelijk worden gemaakt, maar versterken deze juist. Het resultaat van deze benadering is een architectuur die messcherp is en een grote zeggingskracht heeft.

De BNA Kubus werd veertig jaar geleden voor het eerst uitgereikt en is eerder toegekend aan architecten als Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Coenen, Benthem Crouwel, Van Velsen en Van Eyck. Henket en De Jonge kregen vorig jaar de BNA Kubus.