Feature

Kasten vol maquettes

Vorige week donderdag is onder grote belangstelling in de Van Nellefabriek het Open Maquette Depot van het NAi geopend: vierhonderd maquettes in een vrolijke oranje ruimte.

Het NAi heeft met ongeveer duizend maquettes de grootste collectie van Nederland. In het zojuist geopende Open Maquettedepot in de Schiehal A van de Rotterdamse Van Nellefabriek is nu een deel van de collectie ondergebracht.

Ruimtegebrek was de oorzaak dat het NAi moest omzien naar een dependance. Om van de nood een deugd te maken heeft men besloten om het maquettedepot open te stellen voor publiek. Iedere laatste zondag van de maand zullen er rondleidingen worden gegeven waarbij niet alleen de maquettes en architecten centraal staan maar ook zaken als collectievorming en conservering.

Het ontwerp van het depot is de eenvoud zelf. Van den Broek en Bakema ontwierpen een 600m2 geklimatologiseerde ruimte die als een doos in de Schiehal is geschoven. In het midden van het maquettedepot bevindt zich de restauratieruimte. In tegenstelling tot het met kunstlicht verlichte depot, wordt deze ruimte natuurlijk belicht via daklichten.

In het depot staan maquettes van Piet Blom, Rietveld en Rem Koolhaas, maar ook van minder bekende architecten als Teun Verstand, een architect die zich bezig hield met ecologisch bouwen en zijn maquettes van organische materialen als eierschalen maakte. Het gebruik van deze exotische materialen vormt een uitdaging voor de archiefmedewerkers, evenals het gebruik van moderne kunststofmaterialen. Omdat ieder materiaal een eigen behandeling vereist wordt de ruimte op een constante temperatuur van 16 tot 18 graden gehouden, een goede bewaartemperatuur voor gemengd materiaal.

Tip van de archiefmedewerker: wilt u dat uw via uw maquette onsterfelijk worden, maak deze dan van karton.