Feature

Boekenlint wint

Het Rotterdamse bureau pasel.künzel architects heeft een van de drie eerste prijzen gewonnen in de ideeënprijsvraag voor een bibliotheek voor de 21ste eeuw in het Ierse Cork, de culturele hoofdstad 2005.

De nieuwe centrale bibliotheek van Cork moest worden ingevoegd in een complexe binnenstedelijke situatie. Het ontwerp van Ralf Pasel en Frederik Künzel (beide in Duitsland opgeleid en tot 2004 werkzaam bij KCAP) voegt zich totaal naar de onregelmatige vorm van de gegeven bouwlocatie. Een ‘boekenlint’, dat bestaat uit een smalle, drie verdiepingen hoge zone met boekenkasten en verkeersruimte, is als een muur langs de randen van de locatie gevouwen. De uitvoering van dit boekenlint is flexibel genoeg om telkens aan de plaatselijk omstandigheden te worden aangepast. De kasten van de eerste twee lagen van het lint zijn gevuld met openbaar toegankelijke boeken, de derde laag bevat niet publieke archiefruimte.

In de tussenruimte zijn ‘bruggen’ tussen de boekenlinten aangebracht. Daarin worden de bijzondere programma-onderdelen ondergebracht, zoals lees- en studiezalen, onderwijsruimten, de kinderbibliotheek, kunst- en mediaruimten, auditorium en een café met bookshop (aan de straatzijde.) Tussen de bruggen door is nog voldoende ruimte voor tuinen en terrassen.

Dit bibliotheekontwerp ademt een rustige, haast kloosterachtige kalmte met een – gezien de benauwde locatie waarbinnen het programma moest worden gerealiseerd – open sfeer en aantrekkelijke buitenruimtes.

Behalve pasel.künzel architects wonnen ook Johan Voodouw & partners (Manitoba, Canada) en Eugene Cheach & partners een eerste prijs. Voor de prijsvraag voor een bibliotheek van de 21ste eeuw, die was uitgeschreven onder jonge architecten zijn 230 inzendingen beoordeeld.

Het is onduidelijk of een van de ontwerpen ook gerealiseerd zal worden of dat een of meer van de winnende teams zal worden betrokken bij het vervolgtraject.