Feature

Architekten Cie. wint prijsvraag Tagrijn Hilversum

Na Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Tilburg, Breda en Eindhoven krijgt Hilversum er ook één; een nieuw poppodium.

De Tagrijn, het poppodium van 't Gooi, is nu nog gehuisvest in een uit 1919 daterend schoolgebouw. Omdat deze huisvesting niet meer voldoet aan de hedendaagse eisen die aan poppodia gesteld worden, is nieuwbouw noodzakelijk.

Op de Europese aanbesteding reageerden 21 bureaus. Zes daarvan, te weten Cepezed, Architekten Cie., MVRDV, UN Studio, DiederenDirrix en Jonkman & Klinkhamer, werden uitgenodigd om een schetsplan te maken. Het nieuwe poppodium moet straks bestaan uit een zaal voor maximaal 1130 personen, een muziekcafé met plaats voor 445 muziekliefhebbers, zes oefenruimten en ruimten voor de gebruikelijke ondersteunende diensten.

De architecten moesten hun ontwerp vrijdag 6 oktober voor 12.00 's middags inleveren. Twee bureaus waren echter te laat. In de woorden van verantwoordelijk wethouder Heerschop: ,,Eén was wat korter en de ander wat langer na twaalven.' Volgens de Gooi- en Eemlander heeft de gemeente nog contact gelegd met de bureaus die wel op tijd hun ontwerp hadden ingeleverd. Zij wilden het aan de gemeente overlaten om een oplossing voor de ontstane situatie te vinden. Volgens Heerschop werd uiteindelijk besloten om de ontwerpen van MVRDV en UN Studio verder buiten beschouwing te laten om niet het risico te lopen dat een van die twee de winnaar zou worden en de anderen zich dan benadeeld zouden voelen. 'Ik vind het erg vervelend dat we nu met vier in plaats van zes ontwerpen te maken hebben. Maar we hebben vooraf de regels afgesproken.'

De ontwerpen van de Cepezed, Architekten Cie. (Frits van Dongen), Diederendirrix en Jonkman & Klinkhamer werden vervolgens beoordeeld op basis van vooraf vastgestelde criteria op het gebied van de architectonische kwaliteit, het interieur en de functionele opzet van het gebouw. Het ontwerp van de Architecten Cie. scoorde in totaal het hoogste aantal punten en is op basis daarvan voorgedragen als winnend ontwerp.

Het winnende ontwerp wordt in het beoordelingsrapport als volgt omschreven: 'Het ontwerp heeft een stoer uiterlijk en de architectuur van de markante gevel past goed bij de unieke functie van een poppodium. De openheid van de voorgevel (Koninginneweg) met zijn ruim open glazen venster heeft een uitnodigend karakter.'

Het plan zal nu verder worden uitgewerkt. Als alles goed gaat kan de uitvoering op zijn vroegst in het najaar van 2006 starten, aldus het persbericht van de gemeente Hilversum. Met de bouw van het nieuwe poppodium is 7,1 miljoen euro gemoeid.