Feature

CHORA in Hamburg

In Hamburg bestaat sinds kort een nieuw en onafhankelijk architectuurinstituut met de ambitieuze naam Institute for Cultural Policy (iCP). Het iCP biedt de infrastructuur, en beschouwt zichzelf als forum voor uitwisseling tussen en bevordering van architectuur, kunst, wetenschap en industrie.

De vierde tentoonstelling in een reeks met als titel Consequence is deze maand de Nederlands-Engelse architect Raoul Bunschoten met zijn organisaties CHORA research, CHORA architecture en CHORA NL aan de beurt. Conseq4ence 'From Matter to Metaspace: Cave, Ground, Horizon, Wind' wil een indruk geven van de ontwikkeling van de 'eerste huid' naar de 'tweede huid'. Volgens de theorieën van CHORA staat de 'eerste huid' voor de abstracte huid die de aarde omhult en waarin wereldomvattende bewegingen hun plaats vinden. De 'tweede huid' symboliseert de concrete, fysieke stad. Deze inkijk in Bunschotens wereld werkt tot op zekere hoogte. De niet ingevoerde bezoeker kijkt gefascineerd naar vezelcementmonsters, betonnen maquettes of parachutes en probeert deze te verbinden met een theoretische indeling van cave, ground, horizon en wind – wat niet altijd lukt. Het is dus sterk aan te raden de catalogus van Conseq4ence te kopen en ter plekke te bestuderen – kan daar heel goed met een drankje.

Voor wie geïnteresseerd is in open source planologie en nieuwe dynamische ontwerpprincipes (voor bijvoorbeeld Rijkswaterstaat) is deze publicatie zeker geen verspilling. De ambities van de curatoren vormen in het begin wel een drempel voor niet-professioneel publiek, maar als je eenmaal door het voorwoord heen bent, valt het verder best mee. Met iets meer achtergrondinformatie komen de projecten voor Arnhem, Aarhus, Dublin en de intrigerende materiaalstudies beter tot hun recht. Sommige projecten en presentaties doen weliswaar denken aan OMA, MVRDV of aan Tschumi, maar toch zorgt uiteindelijk een poëtisch verteld verhaal voor een overkoepelende rode draad door een zelfstandig en multidisciplinair geheel.

De tentoonstelling is onder andere gerealiseerd met hulp van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en is daar vanaf 24 maart 2006 te zien, in het kader van DynamiCity – Tactieken voor de veranderende stad. Wie voor deze tijd in Hamburg is, wordt zeker aangeraden even bij het iCP langs te gaan. In hetzelfde gebouw is ook de 'Studio Kino' (bioscoop) te vinden waar in samenwerking met het iCP in december de nieuwe film TALL: Die Amerikanischen Wolkenkratzer und Louis Sullivan wordt getoond, een film van Manfred Kirchheimer.

Blauraum

Wie zijn excursie naar Hamburg wil verrijken met een bezoek aan een tweede onafhankelijke architectuurgalerie (met uitstekende lunchmogelijkheid), wordt galerie 'Blauraum' aanbevolen. Blauraum is een jong en innovatief architectenbureau met een kleine tentoonstellingsruimte. De tentoonstellingen wisselen maandelijks en tot het einde van deze maand is ArhitektuuriAgentuur uit Tallin/Estland te zien met een bezienswaardige presentatie van hun gebouwde oeuvre.