Feature

Prijzenslag december 2005

De Zuiderkerkprijs, de Welstandprijs Noord-Brabant, de Schreudersprijs, de uitslag van een ontwerpprijsvraag in Nieuw Zeeland en die voor een ‘meetingpoint’ op de HSL stations – alle uitslagen voor u op een rij gezet.

De Zuiderkerkprijs 2005 werd gisteren uitgereikt aan Herman Zeinstra (Atelier Zeinstra van der Pol) voor diens woningproject Borneodriehoek in Amsterdam. De Zuiderkerkprijs wordt jaarlijks door het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam uitgereikt aan het beste nieuwbouwwoningproject in de stad.

Kunstenaar John Körmeling heeft de ontwerpwedstrijd voor een nieuw meetingpoint dat in 2007 op hogesnelheidsstations wordt geplaatst.

De jury vond het ontwerp van Körmeling ‘humoristisch, vrolijk en speels’. Het romantische ontwerp is een mooi contrast met de strakke architectuur van de nieuwe stations. Körmeling zal zijn ontwerp de komende tijd verder uitwerken voor de zeven HSL-Stations. Het basisidee van de kunstenaar van een omhoog kronkelend weggetje blijft hiervoor gehandhaafd. Alleen zal elk meetingpoint, afhankelijk van de ruimte waar het wordt geplaatst, een ander karakter en vorm krijgen. Daarbij besteedt hij naast vormgevingsaspecten ook aandacht aan veiligheid en onderhoud.

1 Villa B. te K.

2 Jongerencentrum EFS

De jury van de Welstandsprijs Noord-Brabant heeft het nog niet gerealiseerde plan Villa B.in.K. van UCX architects en het jongerencentrum EFS in Wijk en Aalburg van Monk architecten aangewezen als winnaars van de Welstandstrofee. Beide plannen zullen de komende twee jaar de titel Plan van het Jaar dragen. Jan Rombouts: “Beide plannen zijn volstrekt verschillend in hun benadering. Voor het Jongerencentrum geldt dat het sterk gebaseerd is op een tijdsbeeld en waarschijnlijk een beperkte levensduur heeft. Villa B.in.K wordt voor de lange termijn gebouwd. De uitgangspunten van beide plannen in de ontwerpfase staan diametraal tegenover elkaar.”  (Het is overigens de vraag of Villa B. in K. gerealiseerd gaat worden.) Enigszins plastisch stelt de jury: “Bij het Jongerencentrum krijg je de indruk slikken of stikken en f.ck de context, terwijl Villa B.in.K een product is van klassiek overleg en gevoelige inpassing.”

UN Studio is het grootste feestvarken met maar liefst twee prijzen. Half december ontvingen zij al de Schreudersprijs voor het project Arnhem Centraal, de herinrichtingsoperatie van het Arnhemse stationsgebied. De prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, wordt toegekend aan een project waarbij sprake is van vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld. 'Durf en visie, in combinatie met een hoog ambitieniveau', zo  roemde de jury de winnaar: gemeente Arnhem, UN Studio en Arup.

Verder werd vandaag bekend dat UN Studio de ontwerpcompetitie voor de uitbreiding van het nationale Museum ‘Te Papa’ in Wellington (Nieuw Zeeland) gewonnen heeft. De ontwerpcompetitie had tot doel het waterfront van Wellington te verlevendigen. De opdracht omvatte twee onderdelen: de uitbreiding van het museum ‘Te Papa’, dat een uitgebreide cultuurhistorische collectie bezit, en een voorstel voor een stedenbouwkundige aanpassing van het waterfront met appartementen, kantoren en  publieke faciliteiten. De jury heeft het ontwerp van UN Studio gekozen omdat ‘de sculpturale vorm en het uitzonderlijke hedendaagse interieur een dramatische verbinding vormen tussen het oude museum ‘Te Papa’ en het Waitangi Park.