Nieuws

Maxwan wint prijsvraag voor nieuwe stad bij Moskou

Het Nederlandse bureau Maxwan architects + urbanists heeft een internationale prijsvraag gewonnen voor het bouwen van een nieuwe stad ten zuidwesten van Moskou.

Het gaat om een stad voor 160.000 inwoners aan de grote ringweg rond Moskou. De stad wordt gebouwd op 3000 ha grond die beschikbaar komt door het opheffen van de voormalige sovchoz Kommunarka (een collectieve boerderij). Het plan van Maxwan is een voorstel voor een complete stad van 46.000 woningen met een eigen zakencentrum en uitgaanscentrum. Verder omvat het plan een aantal kleinere stadscentra en een netwerk van parken en stadsbossen.

Maxwan werkte samen in een team met ingenieursbureau URS (UK) en landschapsarchitecten H+N+S (NL) en MSP (USA). Aan de eindronde van de prijsvraag deden 3 ontwerpteams mee. Naast Maxwan waren dat: John Thompson & Partners (London, UK) en Albert Speer & Partner (Frankfurt, DE).

De opdrachtgever voor het mammoetproject is een consortium, genaamd Komstroy, bestaande uit: Sobin Bank, North West Developments en Avgur Estates.

Maxwan is in Nederland onder ander bekend door het stedenbouwkundige ontwerp voor de VINEX-locatie Leidsche Rijn. Vorig jaar ontwierp Maxwan ook een master plan voor Barking Riverside, een 11.000 woningen grote nieuwbouwwijk aan de Thames in Oost-London.