Nieuws

Nieuwe de la Mar Theaters

Onlangs presenteerde Joop van den Ende het ontwerp voor ‘zijn’ de Nieuwe de la Mar Theaters, die zullen verrijzen aan de Marnixstraat in Amsterdam.

In 1996 ontwikkelde Joop van den Ende Theaterproducties de eerste plannen voor een theatercomplex ter vervanging van de bioscopen Calypso en Bellevue Cinerama in de Marnixstraat. De plannen konden rekenen op de ondersteuning van de toenmalige Amsterdamse wethouder voor cultuur. Ondertussen gingen er wat jaren voorbij. Eind 2002 werd de Vanden-Ende Foundation door de Amsterdamse Kunstraad uitgenodigd mee te denken over een nieuwe toekomst voor het Nieuwe de la Mar theater en de bioscopen Calypso en Cinerama. Ruim drie jaar later is het ontwerp voor de Nieuwe de la Mar Theaters gepresenteerd.

Het ontwerp is gemaakt door Jo Coenen en Arno Meijs die voor de gelegenheid zullen samenwerken onder de naam ACCA. Het complex zal bestaan uit twee repetitieruimten en twee theaterzalen met respectievelijk 600 en 850 stoelen. Om dit te kunnen realiseren wordt het bestaande complex, bestaande uit de twee bioscopen en het De la Mar theater, gesloopt. De gevels van de panden Marnixstraat 396 en 398 zullen worden herbouwd omdat ze op de monumentenlijst staan, en ook de herdenkingssteen van Hildo Krop keert terug in de gevel.

In het oog springt de grotendeels glazen gevel. Coenen: 'Straks worden de bezoekers onderdeel van het theater. 's Avonds is er verlichting, dan zie je de mensen achter het glas bewegen in de foyers, die daarmee eigenlijk ook podia worden.'

Naar verwachting zal begin 2007 met de bouw worden begonnen de oplevering wordt eind 2008 verwacht.