Nieuws

Rietveldprijs 2005 voor Wiel Arets

De Rietveldprijs 2005 is toegekend aan Wiel Arets voor zijn ontwerp van de Universiteitsbibliotheek op De Uithof. De jury noemt het “een onmiskenbaar eigentijds, uniek en plekgebonden gebouw” en “een gebouw dat met succes weerstand biedt tegen de vervlakkende werking van globalisering”.

De jury bestond uit: voorzitter Mariet Schoenmakers (stedenbouwkundige / directeur Ontwikkelingsplanologie AM Wonen) en juryleden: Kees van der Hoeven (voorzitter BNA), Thomas Kemme (Architect) en Janny Rodermond (Architectuurpublicist en directeur Stimuleringsfonds voor architectuur).

De Universiteitsbibliotheek bundelt verschillende bibliotheekfuncties in één gebouw. Twee enorme boekdepots zijn prominent in het gebouw opgehangen met rondom een dynamisch ruimtelijk stelsel van trappen en vides, waarin leeszalen, uitleenbalie, kantoren en andere voorzieningen zijn opgenomen. Het materiaal- en kleurgebruik is sober en geraffineerd. Een patroon van rietstengels is als zeefdruk op het glas aangebracht en als reliëf op sommige van de betonnen wanden als verwijzing naar de groene omgeving rond De Uithof. Twee loopbruggen verbinden de bibliotheek met de omringende gebouwen.

De Rietveldprijs 2005 wordt uitgereikt op 22 januari 2006. Dan wordt ook het boek Rietveldprijs 2005 gepresenteerd, met daarin het juryrapport, essays van Roemer van Toorn en Robbert van Venetië en foto's van Frank Hanswijk.

De Stichting Rietveldprijs reikt eens per twee jaar een prijs uit van 7500 Euro voor een gerealiseerd ontwerp, dat een unieke bijdrage levert aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht. Daarvoor wordt een onafhankelijke jury uitgenodigd om zich te buigen over de opgeleverde bouwprojecten, variërend van gebouwen en projecten in de openbare ruimte tot ingenieurswerken en stedenbouwkundige plannen. Rietveldprijs 2005 betreft de jaren 2003 en 2004. De Rietveldprijs wordt op 22 januari 2006 voor de achtste keer uitgereikt. Onder de eerdere winnaars bevonden zich: Koen van Velsen, Mart van Schijndel, Rem Koolhaas, Enric Miralles en NL Architects.