Nieuws

Kaap de Goede Hoek

Lofvers van Bergen Kolpa Architecten, Vera Yanovshtchinsky architecten, BGSV (stedenbouw) en Vista (landschapsarchitecten) hebben voor en samen met AM Wonen een visie ontwikkeld voor een nieuw woongebied met badplaats in de duinen bij Hoek van Holland. Hiermee moet Hoek van Holland echt ‘aan zee’ komen te liggen.

In 2004 nodigde de gemeente Rotterdam zeven marktpartijen uit om met een visie voor de ontwikkeling van Waterwegcentrum West te komen. Dit duingebied grenst aan de westkant aan het strand en de zee en aan de zuidkant aan de Nieuwe Waterweg. Door hier voorzieningen voor een badplaats te bouwen (o.a. hotel, horeca en winkels) samen met een woongebied (680 woningen), komt Hoek van Holland echt aan zee te liggen. Het is de bedoeling dat hierdoor het toeristenseizoen wordt uitgebreid en dat toeristen langere tijd in Hoek van Holland verblijven.

Het OBR en dS+V Rotterdam beoordeelden de zeven inzendingen en kozen vier partijen (ontwikkelaars met ontwerpteam) waarmee de tweede fase werd ingegaan. Deze vier waren Bontenbal Vastgoed met West 8, Proper Stok met MVRDV en Bosch en Slabbers, Vesteda met Search Architecten en AM Wonen met Lofvers van Bergen Kolpa, Vera Yanovshtchinsky, BGSV en Vista.

Centraal in het ontwerp van MVRDV voor Proper Stok staan drie reusachtige (90 meter) torens, met daarin een hotel, congrescentrum, horeca en appartementen. De torens krijgen de vorm van de H, de V en nogmaals een H van Hoek Van Holland. Verder bestaat het plan uit drie kleine 'urban' villa's en een zeventigtal duinvilla's. Aan het strand liggen een evenemententerrein en een strandpodium met beach-club. Een 'echt Rotterdamse badplaats: stoer, ruig, onderscheidend en modern. Jong en hip'.

West 8 ontwierp voor ontwikkelaar Bontenbal een 'superduin' waarvan de top ongeveer 56m boven NAP uitsteekt. Het plan bestaat verder uit een levendige boulevard met winkels, horeca, een speciaal hotelconcept en het eindpunt van de lightrail, Verspreid over het duin liggen villa's en langs de boulevard staan een aantal wat hogere appartementencomplexen. Op het duin kan men ver over de zee en de Nieuwe Waterweg uitkijken, vanaf zee biedt het duin 'land in zicht'.

In de visie van Vesteda en Search architecten ligt er een stedelijk blok langs de Nieuwe Waterweg, met een reeks van vier middelhoge appartementencomplexen. Hier is ook een hotel gevestigd, met horeca en andere voorzieningen. Er achter ligt een gebied met duinwoningen, dat zoveel mogelijk autovrij is gelaten. Het duinlandschap is als het ware als een tapijt onder de woningen doorgetrokken.

Uiteindelijk kwam het team van AM Wonen met de visie 'Kaap de goede Hoek' als winnaar uit de bus. In het plan staat een boulevard langs het strand centraal, deze publieke ruimte vormt de verbinding tussen de woningen, de duinen en de recreatiefaciliteiten. De boulevard bestaat uit een houten dek dat langs de duinen loopt. Op drie locaties verbreedt de boulevard zich tot achtereenvolgens een duinplein, een evenementenpodium en een panoramabalkon. Via de boulevard bereikt men het strand, onder het houten dek bevindt zich een parkeergarage. Aan weerszijde wordt de boulevard gemarkeerd door twee opvallende gebouwen. Aan de ene kant een appartementencomplex met grote terrassen. Aan de andere kant ligt het Hotel de Nieuwe Waterweg op de top van een duin, met uitzicht op de rivier. In de duinen achter de boulevard liggen grondgebonden woningen. Het gebied blijft open voor recreanten, die door de duinen naar het strand of de boulevard kunnen lopen.

Binnenkort wordt er begonnen met een verdere uitwerking van het stedenbouwkundig plan. Eind 2007 hoopt de gemeente Rotterdam de eerste werkzaamheden te starten.