Nieuws

Rotterdam roept 2007 uit tot Architectuurjaar

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft 2007 uitgeroepen tot Architectuurjaar. De gemeente Rotterdam stelt hiervoor € 3.000.000,- beschikbaar en wil dit bedrag verhogen door cofinanciering. Met het themajaar wil Rotterdam bezoekers naar de stad trekken en de architectonische kwaliteiten van de stad een grotere nationale en internationale bekendheid geven.

Het Architectuurjaar wordt het vijfde themajaar na Euro 2000, Culturele Hoofdstad van Europa 2001, Waterlife 2003 en Sportjaar 2005. Eerdere themajaren trokken extra bezoekers naar de stad en hadden een grote economische spin-off. Zo blijkt uit voorlopige cijfers dat het Sportjaar 2005 tot circa 40.000 overnachtingen leidde en dat de negen belangrijkste evenementen van het Sportjaar zorgden voor € 23.000.000,- aan extra bestedingen.

Het College heeft tevens besloten dat in het Architectuurjaar de derde editie van de Internationale Architectuur Biënnale moet plaatsvinden. Voor de Biënnale wordt € 600.000,= gereserveerd. Dit evenement brengt tweejaarlijks ontwerpende disciplines als architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van over de hele wereld samen. In 2005 was Rotterdam voor de tweede keer gastheer van de Internationale Architectuur Biënnale.

De programmering van het Architectuurjaar 2007 wordt momenteel verder uitgewerkt. Vast staat dat gebouwen van architectonische kwaliteit op een bijzondere manier in de schijnwerpers zullen worden gezet. Naast speciaal te organiseren evenementen zijn er grote tentoonstellingen in het Nederlands Architectuurinstituut en de jaarlijkse evenementen ‘Dag van de Architectuur’ en ‘Rotterdam Bouwt’.

Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) zal het plan van aanpak en de sponsoring van het themajaar verder uitwerken. Rotterdam Festivals is verantwoordelijk voor de realisatie van het Architectuurjaar.