Nieuws

Uitslag BNA Jonge Architectenprijsvraag

Op zaterdagmiddag 18 februari werden in Amsterdam de winnaars van de BNA Jonge Architectenprijsvraag bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar Peer Glandorff van Fact Architects met de inzending Stadion Park.

Het onderwerp van de tiende editie van de BNA Jonge Architectenprijsvraag was het Ronald McDonald Centre Only Friends, een sport- en spelcentrum in Amsterdam Noord voor kinderen met een beperking, waar zowel binnen als buiten allerlei sporten beoefend kunnen worden. Van voetbal tot fitness, van zwemmen tot vechtsporten. Kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen kunnen hier ongestoord zichzelf zijn. Het programma is uitgebreid. In het binnensportcentrum komen een sporthal, fitnessruimte, clubhuis en een zwembad. Buiten zijn drie velden voor sporten als voetbal, hockey en basketbal. Daarnaast wordt een atletiekbaan, een fietsbaan, trimhindernisbaan en speelplaats aangelegd. Het is de bedoeling dat een van de winnende ontwerpen wordt uitgevoerd.

Eerste prijs

De tiende BNA Jonge Architectenprijsvraag voor het Ronald McDonald Centre Only Friends is gewonnen door Peer Glandorff van Fact Architects met de inzending Stadion Park.

De jury over zijn ontwerp: 'In de vorm van een langwerpig bebouwde 'strip' heeft de winnaar een helder en strak concept met raffinement uitgewerkt, waardoor aantrekkelijke verblijfsplekken zijn ontstaan. Terreininrichting en gebouw zijn in één concept opgenomen, dat overtuigend is uitgewerkt. De relatie tussen binnen en buiten is voorbeeldig, zowel ruimtelijk als functioneel. Door de omwalling van de sportvelden en de omzoming door bomenrijen wordt zowel een zekere intimiteit als een stadiongevoel opgeroepen. De ontwerper van het winnende plan heeft zich meer dan anderen rekenschap gegeven van de bijzondere eisen die de toekomstige gebruikers aan het gebouw opleggen.

De jury heeft aan deze inzending unaniem de voorkeur gegeven om dat het een zorgvuldig ontworpen, haalbaar en realistisch plan is. De kracht en de kwaliteit zitten niet in toevoegingen of spectaculair ogende vormen maar in de ordening van de functies zelf en de heldere vormgeving daarvan, zonder in eendimensionaliteit te vervallen.'

Tweede prijs

De tweede prijs gaat naar de inzending De Acht van Dieter Blok en Robert van Kats. De jury: 'Het gebouw oogt krachtig, speels, open en toegankelijk. Het ontwerp roept een veelbelovend beeld op, maar de uitwerking is het tamelijk globaal waardoor de consequenties van het ontwerpen nog lastig te doorgronden zijn. De jury beloont de eigenzinnigheid van het plan.'

Derde prijs

De derde prijs gaat naar de inzending met het langste motto 'Spelend bewegen in een 'dansend' gebouw': De Dwarrel van Rene Wubs en Elza Conijn. De jury: 'derde prijs gaat naar een van de ontwerpen die hun aantrekkelijkheid ontlenen aan hun sculpturale kwaliteiten. Ondanks de 'beweeglijke' hoofdvorm is het een overzichtelijk plan met goede visuele relaties tussen het gebouw en buitensportvelden. In het ontwerp is op een interessante manier gebruik gemaakt van licht, als beeldend element maar ook als kleurbaken voor de gebruikers.'

Bijzondere eervolle vermelding

De jury heeft een bijzondere eervolle vermelding toegekend op voorspraak van Dennis Gebbink, de initiatiefnemer van Only Friends. Het plan drukt precies uit wat Only Friends wil zijn. 's Avonds is het ontwerp een lichtend baken dat langs de A10 verwijst naar de idealen van Only Friends. Zoals de ontwerpers het zelf zeggen: 'Let's join hands to build a Bridge Of Friends so we can reach our full potential.' De bijzondere eervolle vermelding gaat naar de inzending Bridge Of Friends van Frank pieper. Luc Sidler en Rolf van Valkenburg van Architectenbureau TECT bna.

Eervolle vermeldingen

De eerste eervolle vermelding is voor een stoer gebouw dat past in de Nederlandse high-tech traditie. De inzending JAP01 van Paddy Sieuwerts, Jan Houtekamer, Bart van Lieshout en Joost Heijnis. De jury: 'Het is een stevig, helder, overzichtelijk en compact gebouw, dat blijk geeft van een doorwrocht ontwerp en een volwassen esthetiek.'

Een, volgens de jury, uitgesproken mooi gebouw krijgt de tweede eervolle vermelding. Het plan NO LIMITS: ONLY FRIENDS van Maarten Terberg, Daniel Biesheuvel en Joost Lansbergen, 'heeft sculpturale kwaliteiten en is overtuigend in zijn architectonische uitwerking'.

De inrichting van het terrein vindt de jury het sterke punt van het ontwerp Droge Voeten van Corine Erades en Joost Brands, die de derde eervolle vermelding in de wacht hebben gesleept. Het ontwerp voor het gebouw bekoort minder, maar de jury heeft grote lof voor de aantrekkelijke buitenomgeving die is ontstaan door een even uitgekiend als fraai gebruik van niveauverschillen.