Nieuws

Gouden medaille voor Atlas

De Metropolitan World Atlas van Uitgeverij 010 heeft de gouden medaille gewonnen in de competitie ‘Schönste Bücher aus aller Welt’, de internationale versie van ‘De Best Verzorgde Boeken’.

De jury van de Stiftung Buchkunst in Leipzig bekeek meer dan 600 titels uit 34 landen en had een gouden letter, een gouden medaille, twee zilveren medailles, vijf bronzen medailles en vijf diploma's te vergeven. Over de Metropolitan World Atlas zei de jury: ‘De vormgeving van de kaarten is eenvoudig en goed in balans met de complexe informatie. Goede en zeer duidelijke opmaak van de typografie.’

Vervolgens werd deze week bekend dat vier boeken van Uitgeverij 010 zijn opgenomen in de lijst van de Best Verzorgde Boeken 2005 in Nederland. Ook hier werd de Metropolitan World Atlas geselecteerd, maar ook de Limes Atlas (beide vormgegeven door Joost Grootens), Flying Lightness (vormgegeven door Erik Wong en Eva Heisterkamp) en Arco 12 (vormgegeven door Thonik).

Per jaar worden meer dan 15.000 boeken in Nederland uitgegeven. Slechts 30 daarvan worden opgenomen in de selectie van de Best Verzorgde Boeken. En met vier boeken in deze lijst is Uitgeverij 010 de meest bekroonde uitgever.

Overigens gingen maar liefst zes van de veertien prijzen van de Stiftung Buchkunst naar Nederlandse boekontwerpen, waaronder de hoogste: de 'Gouden Letter' voor Jakob Demus. The Complete Graphic Work 1983-2005, vormgegeven door Marie-Cécile Noordzij. Het boek Ellen Gallagher. Blizzard of White, vormgegeven door Irma Boom, kreeg een zilveren medaille. De catalogus Stedelijk Museum Amsterdam 2003/2004 vormgegeven door Ben Laloua en Didier Pascal en het kinderboek Opa van kunstenaar Paul de Reus (vormgegeven door Irma Boom) ontvingen beide een bronzen medaille. Een bronzen medaille was er ook voor het boek Wiel Arets. Living Library over de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, ook weer vormgegeven door Irma Boom. En het boek Broedplaats Europoort v/h 'De Beer', vormgegeven door René Put, kreeg een Ehrendiplom.