Nieuws

IN/OP winnaar SMART START

Het ontwerp IN/OP is op 23 maart tijdens het congres ‘SMART START, wonen voor de jonge stedeling’ door een vakjury gekozen tot winnaar van de Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag 2006.

De prijsvraag stond open voor jonge ontwerpers die als opdracht meekregen om voor een studielocatie in Den Haag een marktgericht woonconcept voor jongeren te ontwikkelen. De winnaars ontvingen een geldbedrag van 15.000 euro uit handen van jurylid Karin Laglas. Bouwfonds MAB en de gemeente Den Haag spannen zich in om het winnende ontwerp op de studielocatie aan de Leyweg te realiseren.

IN/OP, ingezonden door Thomas Gillet, Michel Heesen, Kobbe Nouwens en Micha de Haas wist de jury te overtuigen door het fascinerende ontwerp. De straat wordt het gebouw ingetrokken, het “exhibitionisme van de jonge stedeling” komt bij dit ontwerp naar voren. Het gebouw is geslaagd vanwege de “koppigheid van het gebouw”, de ruimtes die het biedt en de onverwachtse kwaliteiten. Het wordt een veelbelovend, professioneel en aantrekkelijk ontwerp gevonden. Een icoon waar de jonge stedeling zich thuis kan voelen dat anders en spannend is, aldus de vakjury, die onder leiding stond van Jeltje van Nieuwenhoven.

Dit jaar konden geïnteresseerden voor het eerst hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Deze publieksprijs, bestaande uit een geldbedrag van 1.000 euro, werd namens de gemeente Den Haag uitgereikt door wethouder Marnix Norder aan inzending YUM. Ingezonden door Joost Baks, Annemieke van Doorn en Rüdiger Meissner. “YUM is met bijna vijftig procent van de stemmen de afgetekende en dus terechte winnaar van de publieksprijs. Het team heeft een markant ontwerp neergezet, dat veel mensen aanspreekt. En dat is belangrijk, want uiteindelijk zijn het de bewoners die een gebouw en een wijk vorm en kleur geven”, aldus Marnix Norder.

De gemeente Den Haag en Bouwfonds MAB Ontwikkeling hebben de intentie om het winnende ontwerp op de locatie Eurocinema aan de Leyweg te realiseren. De gemeente maakt zich er sterk voor dat de studielocatie beschikbaar komt. Bouwfonds MAB gebruikt de komende maanden om, conform de prijsvraagvoorwaarden, het winnende ontwerp te toetsen op de punten van bouwtechniek (Bouwbesluit), financiële haalbaarheid en marktpotentie.