Nieuws

Voor leden, door leden

Vorig jaar werd een nieuwe prijs in het leven geroepen: BNA gebouw van het jaar. Een ieder kon zijn of haar project indienen mits het tussen 1 januari en 31 december 2005 gereed was gekomen én men moest natuurlijk BNA-lid zijn. Afgelopen weken vonden er voorverkiezingen plaats. In iedere regio koos een jury het beste BNA gebouw uit de regio. Daarnaast werden er een groot aantal projecten genomineerd. Ook deze kunnen meedingen naar de titel BNA gebouw van het jaar 2006. De grote finale vindt plaats op vrijdag 21 april in de Meerpaal in Dronten. De winnaars van de regionale titel en de landelijke titel ontvangen een plaquette voor aan de gevel van het ‘BNA Gebouw van het Jaar’.

De uitslagen van de voorrondes op een rij.

Regio Noord – 38 inzendingen

Winnaar

Museum Belvédère, Oranjewoud / Inbo adviseurs, stedenbouwkundigen architecten

De jury oordeelt hierover: “Het brugvormige museumgebouw is voorbeeldig geïntegreerd in het landschapsontwerp. Zowel aan de buitenzijde als vanuit het interieur roept de kruising van brug en water een sterke ruimtelijke beleving op. De architectuur is ‘loodzwaar’ maar niettemin lijkt het gebouw gewichtloos boven het wateroppervlak te zweven. […]Wanneer je het gebouw bijna kunt aanraken geeft de natuursteen van de gevel zijn tactiele kwaliteiten prijs en voegt de variërende dikte van de gevel letterlijk en figuurlijk een extra dimensie toe aan de grafische compositie. Kortom, moderne ‘Zwitsers’ aandoende architectonische precisie in een historische Friese setting. “

Genomineerd:

– Schuurhuis, Eelde / AEQUO architecturals

– Clubhuis Rugbyclub Groningen, Groningen / AAS Architecten

– Kantoorgebouw Menzis, Groningen / Pero Puljiz, Branimir Medić (Architekten Cie.)

– Uitbreiding Gemeentehuis Slochteren / Zofa

– Appartementengebouw A-weg, Groningen / Van Ringen Architecten

Regio Oost – 43 inzendingen

Winnaar

Woonhuis Laag-Keppel / DAAD Architecten

De jury oordeelt hierover: “De uiteenlopende kwaliteiten van moderne en traditionalistische architectuur worden binnen dit ontwerp in volledige harmonie met elkaar verenigd. Aan traditionalistische ontwerpthema’s die in dit tijdperk van nostalgie opnieuw actueel zijn geworden, zoals geborgenheid, rusticiteit en vertrouwdheid, is een nieuwe, eigentijdse interpretatie gegeven. […]De vormgeving, materialisering en detaillering zijn absoluut niet vernieuwend maar prachtig in zijn bijna archaïsche eenvoud.

Genomineerd

– Ludgerhof, Lichtenvoorde / Atelier PRO architekten,

– 350 nieuwbouwwoningen in de wijk Holtenbroek, Zwolle / De Zwarte Hond

– Bibliotheek en appartementen ‘Beursplein!’, Hengelo / MAS Architectuur

– Atelier bij woonhuis, Oeken (Gem. Brummen) / Faro Architecten

– Restauratie/renovatie boerderij De Steeg, Heteren / Architektenburo Otto van Dijk

– Clubgebouw en botenhuis ZRZV, Zwolle / Zofa

Regio Delta – 49 inzendingen

Winnaar

Kantoorgebouw De Brug, Rotterdam / JHK Architecten

De jury oordeelt hierover: “Kantoorgebouw De Brug van Unilever Nederland is een inventief voorbeeld van verdichting door middel van dubbel grondgebruik. De manier waarop boven een bestaand fabriekscomplex een nieuw kantoor is gerealiseerd spreekt tot de verbeelding en opent nieuwe perspectieven voor vergelijkbare locaties waar bestaande lage bebouwing niet of nauwelijks van het fabuleuze uitzicht profiteert. Opmerkelijk is hoe het rommelige stadsbeeld ter plaatse er enorm op vooruit is gegaan, door toevoeging van slechts één qua omvang betrekkelijk bescheiden bouwvolume. Ook levert het gebouw een substantiële bijdrage aan de Rotterdamse skyline. Constant Nieuwenhuis’ concept van ‘een stad boven de stad’ in het utopische project Nieuw Babylon is hier binnen de grenzen van het maakbare gerealiseerd. Helaas ontstijgt de architectonische uitwerking van het exterieur niet aan het niveau van een spectaculair civieltechnisch concept.”

Genomineerd:

– Activiteitencentrum Parkoers, Den Haag / Vera Yanovshtchinsky Architecten

– Maashaven O.Z., Rotterdam / Bekkering Adams Architecten

– Restaurant Wijn of Water, Rotterdam / Bijvoet architectuur & stadsontwerp

– Renovatie Groothandelsgebouw / Architectenbureau van Stigt

– Prinsenhof, Den Haag / Atelier PRO architekten i.s.m. Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, en Kraaijvanger Urbis

– Voetgangerstunnel Wilhelminaplein, Rotterdam / Zwarts & Jansma

– Havengebouw Zeeland Seaports / Baneke Van der Hoeven Architekten

– Stadsvernieuwing Transvaalbuurt, Den Haag / Architectenbureau Marlies Rohmer

– Centrum Ypenburg, Den Haag / Rapp + Rapp

Regio Zuid – 70 inzendingen

Winnaar

Woonhuis Van den Boogaard, Steensel / Bedaux de Brouwer Architecten

De jury oordeelt hierover: “Hoewel het ingezonden documentatiemateriaal op basis waarvan het project is beoordeeld veel vragen onbeantwoord laat, is de jury unaniem van mening dat Woonhuis Van den Boogaard vakinhoudelijk in alle opzichten het beste gebouw is onder de 70 inzendingen. Een geweldig huis dat niet inzet op een revolutionaire typologische vernieuwing maar op intrigerende wijze voortborduurt op de klassieke canon van elegante en comfortabele modernistische villa’s en landhuizen.”

Genomineerd:

– Terminal Eindhoven Airport, Eindhoven / De Bever Architecten i.s.m. KCAP en NACO

– Kantoorgebouw Lunet B / Rothuizen van Doorn ’t Hooft

– Gemeentewerf ‘De Kets’, Loon op Zand / Lode Havermans Architecten

– Nieuwbouw Casa Nova Kruisherenhotel, Maastricht / SATIJNplus Architecten

– Nieuwbouw en renovatie kantoor Aartsenfruit, Breda / Grosfeld Architecten

– Ouderencentrum Sterrebosch, Thorn / Architecten aan de Maas

Regio Noordwest Centrum – 62 inzendingen

Winnaar

Uitbreiding Museum Hilversum / Hans Ruijssenaars Architecten

De jury oordeelt hierover: “Deze uitbreiding van een bestaand vrijstaand museumgebouw is zodanig ingepast in de stedenbouwkundige context dat deze context er een belangrijke kwaliteitsimpuls van heeft ondergaan. Op het eerste gezicht lijkt de uitbreiding een traditioneel, historiserend ontwerp. Bij nadere beschouwing blijkt het echter om een moderne herinterpretatie van historische beelden en referenties te gaan. De onbevangenheid waarmee bij deze herinterpretatie te werk is gegaan verdient lof en respect. […] In alle opzichten – van maat, schaal, structuur, kleur, detaillering en lichtinval tot en met de balustrades rond de vides aan toe – getuigt het ontwerp van vakmanschap. Vakmanschap dat op meesterlijke wijze is ingezet voor het bespelen van stemming en gemoed.”

Genomineerd:

– IJburg Blok 35, Amsterdam / Architectuurcentrale Thijs Asselbergs

– Woningbouw Ananasplein, Amsterdam / Bart Duvekot Architecten

– Uitbreiding Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam / Benthem Crouwel Architekten

– Boostergemaal Oost, Amsterdam / Bekkering Adams architecten, Rotterdam

– Kantoorgebouw Oostpoortcentre, Haarlem / Max van Aerschot Architecten

– Bedrijfspand Kühne & Nagel, Nieuw-Vennep / Architektenburo Ruud van der Kroft

– Kantoorgebouw de Werkplaats, Nieuwegein / Van Bokhorst Architecten

– Kantoor Oranjerie, de Bilt / Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten

– Hoofdkantoor NV Afvalzorg Holding, Nauerna (Gem. Zaanstad) / Kerste-Meijer

Wie de juryrapporten wil nalezen of alle ingezonden projecten wil bekijken kan terecht op de website http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/