Nieuws

Dokkershaven Vlissingen genomineerd voor Planning Award

Het project Dokkershaven waarmee de gemeente Vlissingen de oude werf van de Schelde wil omtoveren tot een levendig stuk stadcentrum, is gekozen als Nederlandse inzending voor de European Urban and Regional Planning Achievement Award 2006 (EURPA). Jury-voorzitter prof. dr. Gert de Roo maakte dit op 6 april bekend op de BouwRai in Amsterdam. Het bureau VHP S+A+L is samen met Tauw en Goudappel Coffeng verantwoordelijk voor het Masterplan Dokkershaven.

Op de voormalige KSG-scheepswerf verrijst in de komende twintig jaar een nieuw stadsdeel in Vlissingen met 1750 woningen: Dokkershaven. Een stadsdeel met een nieuwe stadsentree, gebouwde parkeerplaatsen, uitbreiding van het winkelgebied, stedelijke voorzieningen en met industrieel erfgoed dat waar mogelijk wordt behouden. Samen met VHP stedenbouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten heeft het stadsbestuur een proces doorlopen met een groot aantal workshops met verschillende belanghebbenden uit de gemeenschap van Vlissingen. Het Masterplan Dokkershaven is in februari door de Vlissingse gemeenteraad vastgesteld en zal in een periode van 15 a 20 jaar worden gerealiseerd.

Het juryoordeel: “Hoewel de kwaliteit van het masterplan als interessant en van hoge kwaliteit wordt geacht, is het vooral de wijze van besluitvorming geweest die de jury heeft getroffen. De hoge mate van participatie met de bevolking, die een sterke band heeft met het gebied waar ruimtelijke interventies worden voorgesteld, is een voorbeeld voor velen. Met deze werkwijze zijn de voorstellen uit Vlissingen meer dan waardig om Nederland op het Europese podium te vertegenwoordigen. De bevolking heeft een zeer sterke band met het gebied Dokkershaven, alwaar de voormalige werf De Schelde was gehuisvest. Dokkershaven is een innovatief project gebleken, in het bijzonder in het interactieve proces. Dit onderdeel maakt veel indruk. Er is durf voor nodig om het op deze wijze aan te willen pakken. Tegelijkertijd spreekt er zorgvuldigheid uit, door de wijze waarop met betrokkenen is omgegaan. Zo wordt bijgedragen aan de sociale kwaliteit van het plan en het planproces. Tegelijkertijd is de planmatige uitwerking zorgvuldig in relatie tot de bestaande stad. Maar ook het water wordt goed toegankelijk gemaakt. Met andere woorden: fysiek-ruimtelijk wordt er degelijkheid gepresenteerd, terwijl de innoverende kracht in het participatieve proces ligt. Beide aspecten blijken uitstekend samen te kunnen gaan.”

De EURPA is een internationale wedstrijd voor ruimtelijke plannen die eens in de twee jaar wordt uitgeschreven door de European Council of Town Planners (ECTP). De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP) verzorgt de Nederlandse voorselectie.