Nieuws

Museum Belvédère BNA Gebouw 2006

De verkiezing van het gebouw van het jaar is vandaag, vrijdag 21 april, afgesloten met de uitreiking van de hoofdprijs. Het Friese Museum Belvédère in Oranjewoud is uitgeroepen tot het BNA Gebouw van het Jaar 2006. Architect Eerde Schippers van Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten ontving de plaquette om zijn uitverkoren ontwerp mee te tooien.

Na de voorrondes die de afgelopen maanden in de vijf BNA-regio’s zijn gehouden, was het moment van ontknoping vrijdagmiddag aangebroken. In De Meerpaal in Dronten maakte de landelijke jury haar eindoordeel over de veertig genomineerde projecten uit het hele land bekend. Juryleden bOb van Reeth, Wessel de Jonge, Marijn Schenk, Mariet Schoenmakers en Harm Tilman waren het er unaniem over eens dat de winnaar van Regio Noord ook de landelijke titel verdiende. Voorzitter bOb van Reeth: ‘Het cafégedeelte boven het water met die twee gesloten dozen aan weerszijden bezorgde ons allemaal een gevoel van “wow, dit is het wel”.’

Land art

‘Museum Belvédère getuigt van een voorbeeldige integratie van architectuur en landschap. Dit project laat zien dat bouwen in het landschap – als je het goed doet – geen aantasting van het landschap hoeft te betekenen, in tegendeel. In dit geval wordt de ruimtelijke ervaring van de omgeving juist gedramatiseerd door de bijna barokke situering van het bouwvolume in het landschap,’ aldus het juryrapport. De deskundigen zagen het ontwerp als land art-achtig experiment; ‘Cruciaal voor het succes van dit experiment was dat de architect en de landschapsarchitect tegelijkertijd werden ingeschakeld, zodat zij op elkaars ideeën konden reageren, en de ene discipline zich niet – zoals helaas veel te vaak gebeurt – voor een reeds volledig uitgekristalliseerd of uitgevoerd ontwerp van de andere discipline ziet geplaatst

Eervol vermeldingen

Het oog van de jury viel ook op drie projecten die in de voorrondes weliswaar genomineerd waren, maar geen prijs hadden gewonnen. Omdat deze projecten minstens zo ‘prijswaardig’ werden bevonden als de regionale prijswinnaars, besloot de jury ze een eervolle vermelding te geven. De vermeldingen gingen naar de uitbreiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam van Jan Benthem en Mels Crouwel, het havengebouw Zeeland Seaports van Guus Baneke en Casper van der Hoeven en Centrum Ypenburg in Den Haag van Christian en Birgit Rapp.

BNA Gebouw van het Jaar

De verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar is een nieuw initiatief dat de architectonische kwaliteiten van recent gerealiseerde gebouwen onder de aandacht van een breed publiek wil brengen. De deelnemers aan de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar variëren van grote architectenbureaus tot zelfstandig werkende architecten, de inzendingen van kantoorpanden tot kloosters en kinderdagverblijven. De projecten zijn beoordeeld op basis criteria als interpretatie van de opgave, conceptuele kracht, consistente uitwerking van de gekozen uitgangspunten, materialisatie en landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing. Eerst hebben vijf jury’s per regio een aantal projecten genomineerd en een winnaar gekozen. Alle genomineerde gebouwen hebben vervolgens meegedongen naar de nationale hoofdprijs.