Nieuws

Vijf nominaties voor de Gouden Piramide 2006 bekend

De jury van de Gouden Piramide 2006 heeft, onder leiding van Rijksbouwmeester Mels Crouwel, vijf opdrachtgevers in de architectuur genomineerd voor de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap de ‘Gouden Piramide 2006’.

De jaarlijks toe te kennen Rijksprijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een boek met de beste inzendingen van de prijsronde. De winnaar zal tijdens een tv-programma van de AVRO op 28 oktober as. bekend worden gemaakt.

De genomineerde opdrachtgevers en hun projecten zijn (in willekeurige volgorde):

– Gemeente Amsterdam/J.H. Gerson met het MuziekGebouw aan ’t IJ/BIMHUIS (ontwerp 3xN)

– Oogziekenhuis Rotterdam met de ingrijpende renovatie van het ziekenhuis (ontwerp Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten)

– Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling bv met het appartementengebouw Het Bolwerk, Utrecht (ontwerp AWG bOb van Reeth Architecten)

– Stichting STC-Group met het Scheepvaart en Transport College, Rotterdam (Neutelings Riedijk Architecten)

– Gemeente Utrecht/projectbureau Leidsche Rijn met geluidswerende voorzieningen langs de A2 ter hoogte van De Wetering (ontwerp ONL [Oosterhuis_Lénárd] en Fons Verheijen)

Het thema van de prijsronde 2006 is ‘architectuur’. Inzenders waren opdrachtgevers van een architectonisch ‘object’. Dat kon een gebouw zijn of een ensemble van gebouwen, (inclusief hergebruik, renovatie en restauratie), interieurarchitectuur, een civieltechnisch ontwerp, bijvoorbeeld een brug of een sluizencomplex en voorbeelden van omgevingsarchitectuur, zoals een plein (inrichting èn omringende bebouwing) in stad of dorp.