Nieuws

Frits van Dongen ontvangt BNA Kubus 2006

Architect Frits van Dongen is de laureaat van de BNA Kubus 2006. Het thema voor dit jaar is ‘Bijeenkomstgebouwen: architectuur en cultuur’. Van Dongens ontwerpen worden beschreven als ingetogen, uitbundig, stoer en glamoureus.

Frits van Dongen heeft naar het oordeel van de jury een ongekend brede ervaring en expertise binnen het thema bijeenkomstgebouwen. Hij is de architect van zowel een poppodium (Heineken Music Hall, Amsterdam) en een bioscoopcomplex (Pathé Arena, Amsterdam) als van een schouwburg (Harmonie, Leeuwarden) en een concertzaal (Philharmonie, Haarlem).

Van Dongen is, aldus de jury, erin geslaagd in alle gevallen tot unieke oplossingen te komen, elk met een eigen sfeer en uitstraling die recht doet aan het eigen karakter van de opgave en de locatie. Hij weet stilistische sjablonen te vermijden. Dat getuigt van het vermogen om diep in de ontwerpopgave af te dalen, de essentie te vatten en van daaruit het gebouw vorm te geven. Hij verschaft artiesten en productiemedewerkers een prima logistieke en functionele structuur.

Bovenal voelt Van Dongen de wensen en behoeften van de verschillende publieksgroepen goed aan en weet daaraan met zijn ontwerpen tegemoet te komen. In zijn gebouwen komt het feestelijke van het uitgaan en samenkomen voor muziek en theater tot uiting. Nu eens ingetogen zoals in de Philharmonie, dan weer uitbundig zoals in de Harmonie, stoer zoals in de Heineken Music Hall of glamoureus zoals in Pathé Arena.

Gezien het prestige van de BNA Kubus vindt de jury het van belang dat Frits van Dongen naast zijn gerealiseerde ontwerpen voor muziek en theater beschikt over een respectabel oeuvre in andere bouwopgaven. De jury acht hem ook in dat perspectief kubuswaardig.

De jury bestond uit Jaap van Beusekom, directeur van het Nationaal Pop Instituut, publicist Allard Jolles en de architecten Henk Döll, Rogier Janssen en Liesbeth van der Pol onder voorzitterschap van Rob Louët Feisser.

De Kubus is het onderscheidingsteken van de BNA dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De BNA Kubus werd ruim veertig jaar geleden voor het eerst uitgereikt.

De uitreiking van de BNA Kubus is op 17 november 2006.