Nieuws

Charlotte Köhler Prijzen 2006 toegekend

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2006 toegekend aan Melvin Moti (beeldende kunst), Myrza de Muynck (modevormgeving) en Korth Tielens Architecten (architectuur). De prijzen van elk 20.000 euro worden 4 juli uitgereikt in Podium Mozaiek in Amsterdam

Melvin Moti (Rotterdam, 1977) woont en werkt afwisselend in Rotterdam en Berlijn. Hij volgde de opleiding Audiovisuele vormgeving aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en studeerde aan De Ateliers in Amsterdam. Hij maakt solo films, waaronder 'The black room' (2005) en Trials & Errors' (2001). Samen met anderen maakte hij o.a. 'While we were sleeping' (2006) en 'Videogeschichten' (2005). Hoewel Moti in zijn films veelal gebruik maakt van documentaire aspecten, zijn ze noch zuiver als videofilms, noch puur als documentaires te benoemen.

Uit het juryrapport: 'Moti is binnen zijn werk zowel onderzoeker, interviewer, scriptschrijver, regisseur als beeldenmaker. Zijn werken brengen sporen van uiteenlopende geschiedenissen naar voren – obscuur, etnografisch, cultureel – niet als reconstructie, maar als een lezing: subjectief, fictionaliserend en imaginair.'

Myrza de Muynck (Goes, 1978) uit Goes volgde de opleidingen Vrije kunst aan de Willem Kooning Academie in Rotterdam en Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In Londen studeert zij voor een MA in Knitwear Fashion aan het gerenommeerde Central Saint Martins College of Art and Design. Voor deze studie kreeg zij in 2005 een Cultuurfondsbeurs. Haar werk was onder meer te zien in Purple magazine en in de tentoonstellingenserie Toekenning van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. In 2004 ontwierp zij de breisels voor de zomercollectie van Orson & Bodil. Haar werk kenmerkt zich door een coherent karakter en een sterke en open relatie met de wereld om ons heen.

Uit het juryrapport: 'De jury heeft gekozen voor Myrza de Muynck omdat haar werk een houding vertegenwoordigt die de jury als waardevol beschouwt en graag wil stimuleren. Het is een houding waarin werken, denken, doen en leven in een continue dynamische relatie tot elkaar staan en onderzoek en analyse niet leiden tot een kritische distantie, maar geïntegreerd zijn in een continu proces van handelen.'

Korth Tielens Architecten is in 2001 opgericht en wordt gevormd door Mike Korth (Bremen, 1970) en Gus Tielens (Amsterdam, 1971) beiden uit Amsterdam. Beide architecten studeerden aan de Technische Universiteit Berlijn en aan de TU Delft. Hun projecten zijn meer dan eens gesitueerd op binnenstedelijke locaties in bestaande gebouwen, of sluiten aan op bestaande gebouwen.

Uit het juryrapport: 'Het werk van Korth Tielens Archtecten komt voort uit de koppeling van vakmanschap aan een contextuele ontwerpbenadering die tot een opvallend ingehouden architectonisch handschrift leidt. De jury waardeert hun ingehouden ontwerpmentaliteit, een kwaliteit waarvan zij bewezen hebben die ook in meer complexe projecten te kunnen inzetten.'

De Charlotte Köhler Prijzen zijn bij testament ingesteld door de actrice Charlotte Köhler ter bekroning van het werk van veelbelovende jonge kunstenaars. De prijzen worden sinds 1988 jaarlijks uitgereikt – sinds 2005 in de oneven jaren op het gebied van theater, in de even jaren op het gebied van beeldende kunst, vormgeving en architectuur. De jury bestond dit maal uit Frédérique Bergholtz, Pascale Gatzen, Karel Martens, Michelle Provoost, Lisette Smits en Jan Peter Wingender.