Nieuws

Nieuw! De Urban TV Guide

Nu al genoeg van het WK en alle herhalingen op de tv? Wordt er werkelijks niets interessants uitgezonden? Gelukkig is er nu de Urban TV Guide van Wies Sanders (Urban Unlimited), een wekelijks overzicht van televisieprogramma’s over stedelijkheid in de ruimste zin van het woord.

Er wordt weinig aandacht besteed aan ruimtelijke ordening op tv en dat terwijl het bij uitstek een veld is dat prima zou moeten kunnen samengaan met medium: bewegende beelden, een dynamische wereld, politiek gevoelige onderwerpen en soms ronduit soapachtige ontwikkelingen. De weinige programma’s die aan die dynamiek gehoor geven, blinken vaak niet uit in diepgang noch in luchtigheid. Daar kan de Urban TV Guide natuurlijk weinig aan doen. Wat wel mogelijk is, is om het kaf van het koren te scheiden en de programma’s die wèl de moeite waard (kunnen) zijn in een compacte gids weer te geven en van kritisch commentaar te voorzien.

Omdat de mogelijkheden van online television, vodcasting en digitaal archivering op HDD-recorders met Guide+ zienderogen toeneemt, is de tijd bijna voorbij dat we moeten opletten en wachten op de tv-uitzending. Het leek Wies Sanders daarom een goed idee om via een website een Urban TV Guide samen te stellen – iedere week spelt zij de VPRO gids. Het is nog een experiment, het is de bedoeling dat er behalve links naar programma’s ook links naar streams en pod/vodcasts komen te staan.