Nieuws

Prijsvragen Update + nagekomen bericht…

Zo kort voor de vakantie en vlak na de Dag van de Architectuur is het tijd voor een update prijsvraaguitslagen. Zowel nationaal als internationaal zijn er weer de nodige successen geboekt.

Architectembureau Cepezed heeft de eerste prijs van de Living Steel International Competition for Sustainable Housing voor de locatie Warschau in Polen gewonnen. De eerste prijs voor de locatie Kolkata in India ging naar Piercy Conner Architects uit Engeland. Voorzitter van de jury Glen Murcutt over de inzending van cepezed: “We were very impressed with the entry from Architectenbureau cepezed for Poland. It incorporated simple floor plans, robustness and flexibility of design and the use of double loaded corridors. The flexibility of the layout will enable full advantage to be made of ventilation and daylight.”

Hoe woont Zeeland in de toekomst? Met de Prijsvraag Nieuw Tij, een impuls voor Zeeland wil de stichting Het Zeeuwse Gezicht de aandacht vestigen op de veranderingen op het Zeeuwse platteland. De eerste prijs ging naar Daniëlle Huls en Lovisa Rottier uit Amsterdam. Huls en Rottier hebben onder de naam Pier 11 een plan gemaakt voor het gebied rond de Grevelingendam en de Philipsdam. Zij laten pieren het water inlopen vanaf de bestaande dammen en dijken. Op die pieren staan speels gevormde woonblokken. Zelf gaven ze als uitleg: „De pieren belichamen door hun zelfvoorzienende opzet de symbiose tussen natuur en wonen.“ De jury, die onder meer bestond uit Adriaan Geuze, Bert Steinmetz, Jan Brouwer en Harry van Waveren, zag hierin een combinatie van water om op te wonen en vernieuwende bouw. Daarnaast tast het ontwerp het bestaande Zeeuwse landschap niet aan.

Tijdens de Nacht van de Architectuur in de Citadel in ’s-Hertogenbosch werd de uitslag van de prijsvraag Ontwerp een drijvende woning in de Groote Wielen bekend gemaakt. Het winnend ontwerp Watergaten van Bob Ronday en Maxim Winkelaar wordt beloond met €10.000,- om het concept verder uit te kunnen werken. Het is een flexibel ontwerp, gebaseerd op een betonnen bak die in het water zweeft. De 2e prijs ging naar Fiets ‘m d’r in van Martijn Oosterhuis, Carin ter Beek en Roel Lichtenberg, zij hebben de steiger als uitgangspunt voor de woning genomen. Eervolle vermeldingen waren er voor Huisboot (Sebastiaan Robben), Lijnenspel (Wim Berg en Germonde Kromhout van der Meer) en Villa Fluxus (Jan Schevers).

Het project De Oogst van het Groningse duo Dariusz Kwiatek en Rene Wubs heeft op de Dag van de Architectuur in Almere de eerste prijs van de Ontwerpprijsvraag Eenvoud ontvangen. Een vijfde van de inzendingen kwam van buitenlanders. Het juryrapport meldt dat de jury veel waardering heeft voor de wijze waarop De Oogst invulling geeft aan het thema eenvoud. “De ontwerper is er voorbeeldig in geslaagd om met minimale middelen het maximale, namelijk verbluffende eenvoud, te bereiken. Bovendien zet het bescheiden ontwerp voor de vorm en de façade zich overtuigend voort in de goede en heldere plattegrond.” Bij de prijs hoort een geldbedrag van 3000 euro. De tweede prijs (2000 euro) was voor Rubber House van Nils Nolting uit Hannover en de derde (1000 euro) voor Frank Goerge uit Hamburg.

Nagekomen bericht:

Donderdag werd bekend dat SeARCH een besloten prijsvraag gewonnen heeft voor een nieuw conferentie- en sportcentrum in Hillerød, 30 kilometer ten noordwesten van Kopenhagen. Er waren zes bureaus geselecteerd: David Chipperfield Architects (UK), Dorte Mandrup Arkitekter (DK), Elkiær + Ebbeskov (DK), Steven Holl Architects (US) & Vilhelm Lauritzens Arkitekter (DK) en SeARCH (NL). Opdrachtgever Novo Nordisk is wereldleider in diabetes producten en ontwikkelt en maakt farmaceutische producten en diensten. Het bedrijf verwachtte hoogwaardige architectonische voorstellen voor zowel de nieuwbouw alsook uitdagende voorstellen voor de verbouw van de monumentale boerderij Favrholm waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw. Het K2 Complex zal bestaan uit een state of the art conferentiecentrum en fitnessfaciliteiten. Gastenverblijven (woningen en hotelkamers), restaurants en vergader-, congres-, sport- en fitnessfaciliteiten maken onderdeel uit van het project.