Nieuws

West 8 wint prijsvraag Toronto Waterfront

Vrijdag 2 juni is in Toronto bekend gemaakt dat West 8 de winnaar is van de prijsvraag die de Toronto Waterfront Revitalization Corporation uitschreef voor de openbare ruimte aan het waterfront van Toronto.

De 3,5 kilometer lange locatie strekt zich uit langs Lake Ontario, van Bathurst Street naar Parliament Street – een drukke kuststrook in de directe omgeving van het centrale zaken centrum.

Prioriteiten in het plan van West 8 zijn de vitaliteit van de stad en het meer, als ook het maken van een doorlopend, publiek toegankelijk waterfront. De gepresenteerde visie voor dit Centrale Waterfront voegt een duurzame, ecologische ‘green foot’ toe aan de rijke cultuur van de metropool.

Vier verschillende verweven structuren creëren een nieuw, openbaar, multifunctioneel waterfront voor de stad:

– de Queens Quay (de begrenzing van het plangebied aan de noordzijde)

– het Primaire Waterfront

– het Drijvende Waterfront

– de ‘Cultures of the City’ (verbindingen vanuit culturele centra naar het waterfront)

In het ontwerp is het drijvende waterfront het meest opvallend. Voorgesteld wordt een groot aantal pontons en drijvende pieren te maken.

De eerste fase van realisatie omvat de revitalisatie van Queen’s Quay Boulevard en de kades van de zeven insteekhavens, de zogenaamde slip-ends. Hiervoor zijn golvende trappen ontworpen waarvan de realisatie dit jaar begint.

De prijsvraag is georganiseerd als internationale, meervoudige opdracht. West 8 werkte voor deze prijsvraag samen met: DuToit Allsopp Hillier, Schollen & Company, Diamond + Schmitt Architects, Arup, Halsall Associates, David Dennis Design.