Nieuws

Genomineerden AM NAi Prijs 2006 bekend

De jury van de AM NAi Prijs 2006 heeft vijf gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect: de Cono cheesefactory van Bastiaan Jongerius architecten, De Plussenburgh van Arons en Gelauff architecten, het Brughuis van BAR architecten, het WORM-interieur van 2012 Architecten en KAPKAR/TAW-BW-5860 van Frank Havermans. In november wordt de winnaar bekend gemaakt.

In totaal hebben 75 jonge architecten een gebouw van hun hand ingezonden voor de AM NAi Prijs: ‘De jury was onder de indruk van de onverminderde kwaliteit van de Nederlandse architectuur. Het is opvallend dat de economische omstandigheden hebben geleid tot nauwkeuriger en pragmatischer ontwerpen. In het algemeen concentreerden de architecten zich óf op het exterieur óf op het interieur waardoor met een minimum aan middelen verassende resultaten zijn bereikt.’

De jury bestaat uit Liesbeth van de Pol (architect en partner bij ZeinstraVanderPol), Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM), Lara Schrijver (architectuurtheoreticus), Jeroen van Schooten (architect en voorzitter BNA), Brett Steele (directeur AAschool), Josep Luis Mateo (architect) en Aaron Betsky (directeur NAi).

De jury over de genomineerde gebouwen

– de Cono cheesefactory in West-Beemster van Bastiaan Jongerius architecten b.v.: ‘De compositie van de verschillende blokken is indrukwekkend.’

– De Plussenburgh in IJsselmonde van Arons en Gelauff architecten: ‘Het is overweldigend en spannend tegelijk.’

– Brughuis in Middelburg van BAR: ‘Het is letterlijk een juweel dat op het water balanceert.’

– Interieur van WORM in Rotterdam van 2012 Architecten: ‘De culturele ideologie straalt samen met het hergebruik van materialen en de wisselwerking met het gebouw een bepaalde authenticiteit uit.’

– KAPKAR/TAW-BW-5860 in Vught van Frank Havermans: ‘Het is pure ideologie dat hij aan de man brengt.’

De AM NAi Prijs is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en hoofdsponsor AM, gebiedsontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 voor een nominatie en € 10.000 voor het winnende ontwerp. Het winnende ontwerp wordt bovendien opgenomen in de collectie van het NAi. De gebouwen die in aanmerking komen voor de AM NAi Prijs 2006 zijn in 2004 of 2005 opgeleverd. Daarnaast is de architect van het betreffende gebouw in het jaar van oplevering 40 jaar of jonger. Het NAi en AM willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten: het architectuurklimaat in Nederland onderscheidt zich van dat van andere landen, omdat architecten in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen om daadwerkelijk gebouwen te realiseren.

Bij de prijs verschijnt een publicatie onder de titel Bare Facts. De genomineerden zullen hierin uitgebreid worden behandeld. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers. Een van de juryleden zal worden gevraagd het juryrapport en een essay voor de publicatie te schrijven.