Nieuws

BNI-prijs 2006 voor Kim Bruininx

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt jaarlijks de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Een soort van een Archiprix voor interieurarchitecten dus.

Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze felbegeerde prijs. Dit jaar werden zeven ontwerpen genomineerd. De jury bestaande uit Han de Kluijver (HdK architecten), Paul Linse (Linse design), Rob Wagemans (Concrete) en Charlotte van Mill (winnares BNI-prijs 2005) kende de prijs toe aan Kim Bruininx (Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht).

Haar afstudeerproject transformeert een oude brandweerkazerne naar een eigentijds jongerenhotel YOTEL. Het project is vanwege haar volledigheid en speelse detaillering door de jury unaniem aangewezen als winnende ontwerp.

Femke Poppinga (Rietveld Academie Amsterdam) kreeg een eervolle vermelding voor haar ontwerp van een hoekpand in Amsterdam Oud West.

De kwaliteit van de genomineerde projecten was aanleiding voor de jury om de academies op te roepen kritisch te kijken naar de opleiding en de randvoorwaarden waaraan afstudeerprojecten interieurarchitectuur moeten voldoen. De inzendingen illustreren het grote verschil in interpretatie van het vakgebied van de interieurarchitect door de diverse academies, zo meent de jury. De meeste inzenders beperken zich te veel tot concepten of presenteren werk dat zeer ver van de interieurarchitectuur ligt, zoals de trouwjurk van Manhong Lam (Minerva Groningen). De jury oordeelde hierover: ‘Deze inzending getuigt van multidisciplinair denken, maar daarmee alleen wordt je geen interieurarchitect. Waar ben je mee bezig als opleiding als een dergelijke inzending binnen de categorie interieurarchitectuur valt? De interieurarchitect blijft met teveel vragen zitten.’