Feature

10 jaar ArchiNed

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ArchiNed begon met het publiceren van architectuurnieuws op het internet. Dat eerste nieuwsbericht ging over de officiële opening van de Erasmusbrug in Rotterdam door koningin Beatrix. Dubbel feest dus.

Het eerste ArchiNed nieuwsbericht was kort, maar desondanks illustratief voor de toon van ArchiNed: Actueel zijn, vragen stellen, commentaar geven en dat alles als het kan met enig gevoel voor humor. De vrijwel volledige tekst van dat artikel luidde:

“Of 'De Zwaan' inderdaad tot een betere verstandhouding tussen 'Noord' en 'Zuid' zal leiden, of de Coolsingel inderdaad enorme verkeersstromen krijgt te verwerken, of het beloofde 'Manhattan aan de Maas' nu eindelijk gestalte zal gaan krijgen, dat is voorlopig koffiedik kijken. Wat wel vast staat is dat de brug het icoon van het Rotterdam van de jaren negentig zal worden. Illustere voorgangers als de Willemsbrug, de Paalwoningen en de Euromast zullen definitief van de prentbriefkaarten, posters en bedrukte hemden-met-opgerolde-mouwen (een Rotterdamse specialiteit) verdwijnen en worden vervangen door de droom van ex-stadstimmervrouw en Kop van Zuid-aanjager Riek Bakker.”

Met de voorspelling dat de Willemsbrug zou uitgroeien tot icoon zaten we er in elk geval niet ver naast. De rest van het artikel bestond uit links naar informatie over Ben van Berkel en over de brug. Afgezien van de link naar de pagina op de website van het NAi (die overigens in dezelfde maand startte) zijn alle andere webpagina’s onvindbaar geworden. De vluchtigheid van internet in een notendop.

De daadwerkelijke start van ArchiNed ging overigens in stappen. In mei 1996 werd de domeinnaam aangevraagd en in juni werd ArchiNed ingeschreven in de Kamer van Koophandel. In de periode september tot december 1996 publiceerden we, met het Erasmusbrug artikel als start, een proefwebsite waarop we onze doelstellingen uiteenzetten en de uiteindelijke vorm en inhoud van ArchiNed al doende en met enig vallen en opstaan uitprobeerden. In november namen we een kantoor in het Groothandelsgebouw in gebruik. Op 1 januari 1997 verscheen de ArchiNed website in zijn definitieve vormgeving en inhoud. De verjaardag is dus meer een verjaarjaar. Wat weer als voordeel heeft dat je lekker lang taart kunt eten en felicitaties in ontvangst kunt nemen.

Gaan we nog een feestje vieren? Jawel, op allerlei manieren.

ArchiNed@NAi

Samen met het NAi organiseert ArchiNed dit najaar een reeks van drie presentatie- en debatavonden onder de titel ArchiNed@NAi, over de plaats en betekenis van het internet in de hedendaagse architectuurpraktijk en ruimtelijke ordening. Wat heeft de enorm toegenomen mogelijkheid tot communicatie tussen ontwerpers, bewoners en beleidsmakers via het internet opgeleverd? Wat zijn/waren de mogelijkheden en onmogelijkheden, de kansen en valkuilen. In de drie avonden wordt ingegaan op een drietal thema’s. Binnenkort meer informatie over deze avonden, maar noteer de data alvast in uw agenda:

Het Publieke Domein 2.0 (donderdag 21 september vanaf 18.30). Het internet en andere communicatiemiddelen hebben gemeenschappen (in goed Nederlands communities) mogelijk gemaakt die niet perse afhankelijk zijn van fysieke nabijheid. De gebouwde omgeving lijkt daarmee een belangrijke rol – het vormen en bestendigen van gemeenschap(pen) – te verliezen. Is dat ook werkelijk zo, of blijven de 'virtuele' gemeenschappen een surrogaat voor de 'echte'? En als het zo is dat de buurt niet meer automatisch samenvalt met de gemeenschap, welke sociaal maatschappelijke rol blijft er dan voor de gebouwde omgeving over? En wat zou dat betekenen voor de manier waarop we onze fysieke ruimte ordenen?

Ontwerpen 2.0 (donderdag 5 oktober 18.30). Het internet heeft de toegang tot informatie en de communicatie tussen verschillende partijen enorm verbeterd en versneld. Hoe worden deze mogelijkheden ingezet in het ontwerpproces? Levert dit een andere, betere architectuur? Heeft het geleid tot een democratisering van het ontwerpproces, tot een emancipatie van de gebruiker?

Publiceren 2.0 (donderdag 2 november 18.30). Voor de komst van het WWW was de architect grotendeels afhankelijk van gedrukte media (boek, tijdschrift) om zijn werk buiten de eigen kring bekend te maken. Dankzij het internet is de architect bevrijd van deze beperking en kan hij of zij door middel van een website eigen werk en eigen visie publiceren. Maken architecten eigenlijk wel voldoende gebruik van deze mogelijkheden? Heeft het internet de rol van de traditionele media veranderd?  Heeft dit alles geleid tot een betere communicatie tussen architect en opdrachtgever? Kortom, wanneer is een architectenwebsite een goede website?

Zie ook website NAi.

De Freddy’s, jury- en publieksprijzen voor de beste Architectenwebsite

Het wordt tijd, nu vrijwel alle architectenbureaus van Nederland een website hebben, eens te praten over de kwaliteit van die websites. Dat doen we op een van de ArchiNed@NAi bijeenkomsten. En dat doen we ook door dit najaar een online verkiezing van de beste Architectenwebsite te organiseren, met fraaie prijzen en een deskundige jury. Vanaf volgende week kunnen websites voor deze nu al prestigieuze prijs worden genomineerd.

Jubileumboek

De ArchiNed redactie werkt op dit moment aan een jubileumboek met daarin een representatieve dwarsdoorsnede van 10 jaar architectuurnieuws en commentaar uit de duizenden artikelen die we in de periode publiceerden. Een naslagwerk dat in geen enkele serieuze boekenkast mag ontbreken. Dit jubileumboek zal eind van dit jaar verschijnen.