Feature

Duurzaam dansen

Hoe kun je energie uit een dampende disco winnen? Döll – Atelier voor Bouwkunst en Stichting Enviu onderzochten het. Op 14 oktober presenteerden ze in het Rotterdamse Off_Corso onder de naam ’the Critical Mass’ het idee van de Duurzame Dance Club.

Het is verbazingwekkend dat nog nooit eerder iemand met een dergelijk initiatief is gekomen. Er zijn immers voldoende progressieve en alternatieve clubs en partygangers. De partygangers werken zich in het zweet onder duizenden Watts aan lichteffecten met een op vol vermogen draaiende klimaatinstallatie. Hoe valt dat, niet alleen ideologisch, maar ook energetisch te verantwoorden?

Het initiatief van de Duurzame Dance Club komt niet uit de hoek van de ‘geitenwollen sokken’ en richt zich zeker niet specifiek tot deze groep.  De initiatiefnemers willen duurzaam dansen uitdrukkelijk verbinden aan hip en trendy. Ze kozen daarom voor Off_Corso. Alijd van Doorn (DollAB) en Stef van Dongen (Enviu) presenteerden het initiatief op hetzelfde podium waar later op de avond bands en dj’s optraden. Na de presentatie werd het een ‘gewone’ clubavond met wat duurzame accenten: verkoop van drankjes die biologisch zijn geproduceerd of het resultaat zijn van ‘eerlijke handel’, een decorboomgaard met ‘eerlijk fruit’, een recyclerestaurant met restjes van toprestaurants, een atelier waar je je kleding hip en verantwoord kon laten vernaaien, decorstukken van PET-flessen en wat computers om je mondiale voetafdruk te berekenen. De belangrijkste vernieuwingen die het initiatief wil bewerkstelligen waren namelijk nog niet gerealiseerd: een energieopwekkende dansvloer die energiezuinige ledwanden, videobeelden en eventueel de muziekinstallatie aanstuurt, en het doorspoelen van toiletten met regenwater en mogelijk uit de danslucht gedestilleerd vocht. Met andere woorden, de met veel lawaai aangekondigde Duurzame Dance Club bestaat (nog) niet. En de initiatiefnemers van de avond (Atelier Döll en Enviu) gaan hem ook niet beginnen.

De Duurzame Dance Club is volgens Stef van Dongen van Enviu: “Een open source idee voor clubeigenaren over de hele wereld”. Enviu is een organisatie voor en door jongeren met een bedrijfskundige of economische achtergrond, die winstgevende en vernieuwende oplossingen voor sociale en milieuproblemen ondersteunt. Het Rotterdamse Nighttown had de eerste Duurzame Dance Club willen worden maar ging failliet. Het principe van de Duurzame Dance Club, legt Van Dongen uit, “is om bij het dansen vrijkomende energie, warmte en vocht terug te winnen”. In de presentatiefilm rolden duizelingwekkende getallen voorbij over wat een gemiddelde dansclub in vergelijking met een gezin verbruikt. Een geïnterviewde dj ging helemaal los op het principe van terugwinning en noemde het ideaal dat de bezoeker de club verlaat met evenveel geld als waarmee hij binnen kwam. Aan fantasie en enthousiasme geen gebrek, nu moet het nog handen en voeten krijgen. De energieopwekkende dansvloer heeft wereldwijd aandacht getrokken, maar het onderzoek naar de mogelijkheid is nog maar net begonnen. Totdat die vloer is ontwikkeld kunnen duurzaam uitgaande partypeople naar het iets minder hippe en trendy alternatief van het Rotterdamse muziek- en filmpodium WORM, dat is gevestigd in een door 2012 architecten met tweedehandse materialen verbouwd VOC pand.