Feature

Vox Populi

In Gouda hadden de inwoners een beslissende stem in de architectenkeuze voor het nieuwe stadhuis. Het ontwerp van Soeters Van Eldonk Ponec architecten kreeg de meeste stemmen.

Het Huis van de Stad is de naam van het nieuwe gemeentehuis dat in 2010 ten noorden van het NS station gebouwd gaat worden. In april van dit jaar nodigde de gemeente Claus en Kaan Architecten, de Jong Gortemaker Algra architecten, Rudy Uytenhaak Architectenbureau , Soeters van Eldonk Ponec architecten en Van den Oever, Zaaijer en partners architecten uit om hun visie te geven over het nieuwe kantoor dat alle diensten van de gemeente zal gaan huisvesten.

Een selectiecommissie koos hieruit twee ontwerpen: het ontwerp van Claus en Kaan en dat van Soeters Van Eldonk Ponec. De inwoners van Gouda mochten uiteindelijk bepalen welke architect de opdracht zou krijgen. Alle stemgerechtigden kregen een stemkaart toegestuurd.  Alle bewoners van Gouda kregen stemkaarten toegestuurd die ze konden invullen en opsturen. Uiteindelijk stuurde 8507 inwoners een ingevulde kaart terug. Van de  stemmen werd 7% ongeldig verklaard. Uiteindelijke kreeg het ontwerp van Soeters Van Eldonk Ponec 56,1% van de stemmen (4.421) en Claus en Kaan 43,9% (3.460) , ofwel 16% van de stemgerechtigden van Gouda nam de moeite om de kaart terug te sturen en uiteindelijk heeft 8,4% van de inwoners van Gouda bepaald hoe het nieuwe stadhuis eruit komt te zien; meeste stemmen gelden.

De opdrachtgevers van het Huis van de Stad zijn gemeente Gouda en projectontwikkelaar NS Vastgoed. Het DO wordt in november 2007 verwacht en de oplevering staat gepland voor 2010.