Feature

Winnaars Staalprijzen bekend

Vandaag zijn tijdens de Nationale Staalbouwdag de winnaars van de Staalprijs 2006 en de Ontwerp Award Staal 2006 bekend gemaakt. De tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan bijzondere staalbouwprojecten in binnen- en buitenland. Daarnaast werd ook de StudentenSTAALprijs 2006 uitgereikt.

Winnaar in de categorie Utiliteitsbouw is de showroom Hessing Cockpit in de geluidswal Acoustic Barrier bij Utrecht ontworpen door ONL (Oosterhuis_Lénárd).

Uit het juryrapport: ‘In deze categorie kan er maar één winnaar zijn, namelijk dit project als optelsom van een aantal vernieuwingen met staal. Zo levert de Acoustic Barrier het bewijs dat een functionele vraag – uitgegroeid tot een organische, onregelmatige vorm – werkelijk haalbaar is zonder repetitie van elementen bij een gangbaar bouwbudget. De schijnbare tegenstrijdigheid – 3D kan niet in 2D – is opgeheven en dat op de grote schaal van een autosnelweg aan de rand van de stad. Het project doet het onderscheid tussen gebouwfunctie en omgeving bijna vervagen: geluidswal en showroom smelten samen met de snelweg.’

Opdrachtgever: Projectbureau Leidsche Rijn, Utrecht (Acoustic Barrier) en Hessing, Utrecht (Cockpit); constructief ontwerp: ONL (Oosterhuis_Lénárd); Factor(Middelburg); Van der Vorm Engineering (Maarssen); uitvoering en staalconstructie: Meijers Staalbouw (Serooskerke)

Winnaar in de categorie Industriebouw is de Warmtekrachtkoppelingcentrale op de Uithof in Utrecht, ontworpen door Atelier Zeinstra van der Pol.

Uit het juryrapport: ‘Overweldigend en verbluffend zijn de kwalificaties voor dit gebouw. Verbluffend is de logica, waarmee de buitenhuid tevens de dragende functie vervult. Hier is het 'huid = constructie' bereikt met een relatief eenvoudige constructieve opzet. Als zelfstandige stabiele regenjas én geluidscherm vloeit de huid bovendien als vanzelfsprekend voort uit het functioneel programma van eisen: 'een installatie om de installatie'. Overweldigend is de impressie die de sculptuur in zijn omgeving achterlaat. Het weervast staal versterkt de stoere hoofdvorm van de torens en verhoogt tegelijkertijd hun aaibaarheid.’

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht dienst Bouw; constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek (Utrecht); uitvoering: Heilijgers Bouw Amersfoort; staalconstructie: Hollandia (Krimpen aan den IJssel).

Winnaar in de categorie Industriebouw is de Weipoederfabriek Cono Kaasmakers uit Westbeemster, ontworpen door Bastiaan Jongerius Architecten.

Uit het juryrapport: ‘Aan de bekende argumenten om in deze categorie voor staal te kiezen voegt dit project er één toe: zichtbare zeggingskracht. Dankzij de staalconstructie in het zicht – helder opgezet en zorgvuldig gedetailleerd – staat dit nieuwe fabrieksgebouw in duidelijke dialoog met de oude Beemsterpolder. Gebouw en polder delen karakteristieken als helderheid, overzichtelijkheid, soberheid, ingetogenheid en degelijkheid. (…) Een extra compliment verdient het efficiënte bouwproces. Door de 'design & build' aanpak is, in samenspraak met de gevelbouwer, een industriële parel ontstaan.’

Opdrachtgever: Cono Kaasmakers (Westbeemster); constructief ontwerp: VIRO Consulting & Engineering (Leeuwarden); uitvoering: BOT Bouw (Heerhugowaard); staalconstructie: Bakker Workum Konstruktiewerken (Workum); gevel: Prince Cladding (Zoeterwoude)

Winnaar in de categorie Woningbouw zijn de optop-appartementen Nautilus in Scheveningen, ontworpen door Archipelontwerpers.

Uit het juryrapport: ‘Met een afgewogen combinatie van staalskeletbouw, staalframebouw en een afwerking in metalen beplating bewijst Nautilus dat optoppen werkelijk meer kan zijn dat eenzelfde nieuwe laag op eenzelfde onderbouw. Vanuit de gedachte dat een bestaand dak 'gewoon' een hooggelegen maaiveld is, is hier een stadswoning gecreëerd met het kwaliteitsniveau van een grondgebonden villa. Aan het begrip 'woonkwaliteit' is bovendien het element 'verrassing' toegevoegd. (…) Dit project is – ondanks zijn bescheiden omvang – dé referentie en stimulans voor succesvolle stedelijke vernieuwing. Het wachten is nu op meer seriematige toepassingen!

Opdrachtgever: KBM/Molenburg (Den Haag); constructief ontwerp: Adviesbureau Broersma (Den Haag); uitvoering: Aannemingsmaatschappij Panagro (Leidschendam); staalconstructie: Van Sluisveld Staalbouw (Heusden).

Winnaar in de categorie Infrastructuur en overige Staalconstructies is de voetgangersbrug Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Amsterdam, ontworpen door Wilkinson Eyre Architects uit Londen.

Uit het juryrapport: ‘Veel hangbruggen kennen we niet in ons land, maar nu hebben we er één van zeer uitzonderlijke kwaliteit: de Nesciobrug. De hoofdoverspanning is een fraaie combinatie van twee pylonen en één hangkabel, waaraan het brugdek hangt. De brug combineert een korte voetgangersroute met een lange fietsroute. De overspanning wordt een ware sculptuur door de opsplitsing van het brugdek en de plotselinge overgang van de voetbrug in de wenteltrap. (…) Door de nauwe samenwerking tussen architect, constructeur en bouwers is een ambitieus ontwerp onder moeilijke omstandigheden voorbeeldig tot uitvoering gebracht.’

Opdracht: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam; ABT adviseurs in bouwtechniek (Arnhem); constructief ontwerp: Arup (Amsterdam), Grontmij Nederland (Lelystad); uitvoering: bouwcombinatie Brug 2013 (Van Hattum en Blankevoort en Van Splunder Funderingstechniek) uit Rotterdam; staalconstructie: Van Splunder Funderingstechniek (Rotterdam).

Winnaar van de Ontwerp Award Staal is de gevel van het Boostergemaal Zuid in Amsterdam, ontworpen door Group A.

Uit het juryrapport: ‘Group A en Sorba Projects zijn genomineerd voor de Ontwerp Award Staal voor de complexe, driedimensionaal uitgevoerde en strak gedetailleerde roestvast stalen omhulling van het boostergemaal.’

Opdrachtgever: Dienst Waterbeheer en Riolering Amsterdam; constructief ontwerp: ABT adviseurs in bouwtechniek (Delft); uitvoering: Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren (Amsterdam); staalconstructie: Vic Obdam Staalbouw (Obdam); gevel en dak: Sorba Projects (Winterswijk).

StudentenSTAALprijs 2006

Voor het studiejaar 2005/2006 heeft de Vereniging Bouwen met Staal prijzen ter beschikking gesteld voor afstudeerwerk van studenten aan de Hogescholen, de Academies van Bouwkunst en de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. De studentenSTAALprijs brengt waardering tot uiting aan studenten, die in de laatste fase van hun opleiding een belangrijk gedeelte van hun afstudeerwerk aan staal hebben gewijd. Het afstudeerwerk kan een ontwerp, constructie, onderzoek, productontwikkeling of een combinatie daarvan zijn.

Hogeschool niveau – categorie techniek:

eerste prijs: ‘Het Strijkijzer te Den Haag’ door Bas van de Westerlo en Joris Ketelaars (Avans Hogeschool Tilburg, Bouwkunde Bouwtechnisch Ontwerpen).

tweede prijs: ‘Vergroten capaciteit Schroebrug’ door Marco Kersten en Lourens Francke (Hogeschool Zeeland, Vlissingen, Civiele Techniek)

eervolle vermelding: ‘Toestands- en restlevensduurbepaling bij gedegradeerde hoogspanningsmasten’ (Allard Keizer en Joeri Boekhorst (HAN/HTS, afdeling Civiele Techniek, Built Environment)

PMSE Techniek

eerste prijs: ‘Vervanging Merwedebrug bij Gorinchem’ door Ronald Hoefmans (PMSE, Bouwen met Staal, PMSE)

Universitair niveau – Architectuurprijs:

eerste prijs: MOTIVATIE!, Motivatiecentrum strafrechtelijke opvang verslaafden door Mark Mes (Academie voor Bouwkunst, Rotterdam, Architectuur)

tweede prijs: ‘Stacking Steel’, Rotterdam Müllerpier door Kim Blom (TU Delft, faculteit Bouwkunde, Architectuur)

Onderzoeksprijs:

eerste prijs: Lightweight cold rolled steel construction systems ‘Design and application for singular factory buildings’ door Cor van Zandwijk (TU Delft, faculteit Civiele Techniek)