Nieuws

BAR Architecten wint Van Eck Prijs

De Van Eck Prijs is toegekend aan BAR Architecten uit Rotterdam. Joost Glissenaar en Klaas van der Molen worden bekroond voor het ontwerp van een brughuis in Middelburg.

De Van Eck Prijs wordt uitgereikt aan ‘de architect van een bouwwerk dat in zijn architectuur uitmunt door de zuivere integratie van de constructie in het geheel’. De jury bestond uit Jacob van Rijs (voorzitter), Hubert-Jan Henket, Kas Oosterhuis en Vera Yanovshtchinsky. Volgens de jury hebben ‘de architecten een relatief simpele opgave met een beperkt budget tot een gebouw weten te transformeren waarvan het effect groter is dan formaat en functie. Het subtiele spel met de gevelvlakken maakt dat het brughuis van elke kant een ander beeld oplevert, of je nu vanaf het water, de brug of de kade kijkt. Het gebouw toont zich als een geheel waarin het constructieve gedeelte naadloos overvloeit in het niet-constructieve gedeelte. De constructie is niet expliciet vormgegeven maar er is op een intelligente manier gezocht naar een overtuigende samenhang tussen de constructie en de expressie van het object […] De jury bekroont, in de traditie van de Van Eck Prijs, een bureau waarvan nog veel mag worden verwacht.’ Het volledige juryrapport is te vinden op www.bna.nl/vaneckprijs. De prijs wordt later dit jaar uitgereikt.

De Van Eck Prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. Voor deze editie konden gebouwen worden ingezonden die gerealiseerd zijn tussen 2000 en 2005. De projectarchitecten van het gebouw moesten op het moment van oplevering 45 jaar of jonger zijn. De winnaars zijn gekozen uit 35 inzendingen.