Nieuws

Euregionale Architectuur Prijs 2006

Afgelopen zaterdag 4 november werd voor de zestiende keer de Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt, de prijs voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuuropleidingen in de Euregio. De eerste prijs ging naar Julia David (Fachhochschule Aachen).

Voor de Euregionale Architectuur Prijs worden examenprojecten aangemeld van de vijf architectuuropleidingen in de regio (RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, ISA Saint-Luc Liège, PHL Diepenbeek en de Academie van Bouwkunst Maastricht). Uit circa 500 afstuderenden van het collegejaar 2005-2006 werden uiteindelijk 29 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. Met de prijs wil de organisator van de Euregionale Architectuur Prijs talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge positieve concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten.

De internationale jury, bestaande uit Don Murphy,  Carole Schmit, Jos Kramer en David van Severen besloot de drie prijzen als volgt toe te kennen.

Eerste prijs: Julia David (Fachhochschule Aachen) voor haar project Thermaal bad bij de Eisenbrunnen in Aken .

Uit het juryrapport: “Julia David wist ons unaniem te overtuigen. Haar project is niet alleen conceptueel interessant, maar toont ook een grote creativiteit en vreugde. Haar project laat ruimte voor verdere interpretatie en ontwikkeling”.

Tweede prijs: Francois Brix  & Julien Deom (ISA Saint-Luc) voor het project Luik, wijk St. Marguerite, kruispunt van Fontainebleau.

Uit het juryrapport: “Francois Brix en Julien Deom lieten zien dat ze op een creatieve manier konden omgaan met een uitermate ingewikkelde stedenbouwkundige situatie”.

Derde prijs: Bartosz Czempiel (RWTH Aachen) voor zijn project Rijn opera in Keulen.

Uit het juryrapport: “Bartosz Czempiel heeft een buitengewoon vakkundig, goed uitgewerkt ontwerp gemaakt voor de Rijn opera in Keulen. Met deze zeer  complexe opgave toont hij zijn vaardigheid”

Eervolle vermeldingen gingen nog naar: Wouter Sorgeloos (PHL Diepenbeek) met zijn project “1S.OBJ” en Daniel Kiczka (RWTH Aachen) met zijn project “Aanwezigheid en dood”