Nieuws

Sputnik en Juurlink+Geluk winnen prijsvraag in Taiwan en Okra in Denemarken

Sputnik en Juurlink+Geluk (Team KWF) winnen de Kaohsiung Waterfront International Competition in Taiwan. De prijsvraag was uitgeschreven door de gemeente Kaohsiung. Kaohsiung is de tweede stad van Taiwan en is in grootte de 6e havenstad van de wereld. Zoals in veel havensteden raken de oude stukgoedhavens buiten gebruik. Belangrijk in het voorstel is de verbinding tussen het havenfront en de groene Shoushan berg. Het masterplan wordt gekenmerkt door twee totaal verschillende stadsdelen naast elkaar aan het water: een parkstad in lage dichtheid tegen de berg aan en een superdicht business district als uitloper van het bestaande centrum. Deze stadsdelen komen bij elkaar aan een centraal waterplein vol publiek programma. De Jury was onder de indruk van de typologische rijkdom van het plan en prijst de wijze waarop het plan inspeelt op de bestaande verschillen in de stad. Sputnik en Juurlink+Geluk hebben opdracht gekregen om per direct met de verdere uitwerking van het plan te starten.

De nieuwbouw van het cultureel centrum is aanleiding voor de gemeente Holstebro (Denemarken) om de openbare ruimte structuur van het centrum een impuls te geven. De oevers van het riviertje de Stora en de omgeving van het nieuwe danstheater zijn onderwerp van een internationale besloten prijsvraag, die is gewonnen door Okra landschapsarchitecten uit Utrecht.

In het plan van Okra wordt de rivier het nieuwe hart van de stad, waar het eerst een achterkant was. De oevers van de rivier vormen het brandpunt van centrumroutes per fiets en te voet, terwijl ook aantrekkelijke verblijfsplekken ontstaan. Dat verblijf is gethematiseerd rond het nieuwe cultureel centrum. Het plein bij het danstheater wordt een buitentheater met groene verplaatsbare coulissen en zelfs in de rivier wordt het mogelijk om een tijdelijk podium af te meren.