Feature

Venhoeven CS, BAR, Strootman landschapsarchitecten en bureau SLA winnen een Freddy

Vandaag zijn de winnaars van de door ArchiNed georganiseerde verkiezing van de beste architectenwebsite bekend gemaakt. De Eerste prijs van de jury ging naar Venhoeven CS. De spannende online publieksverkiezing werd gewonnen door bureau SLA.

De website van het Amsterdamse architectenbureau Venhoeven CS, ontworpen door Simon Davies en Lauran Schijven (studio LSD), heeft de juryprijs gewonnen in de verkiezing van de beste website van Nederlandse architecten. De website van BAR architecten, een ontwerp van Ben Laloua i.s.m. Maurits de Bruijn, ontving de tweede prijs. De website van Strootman Landschapsarchitecten, een ontwerp van Nick Koning en Wijbrand Stet, kreeg de derde prijs. De gelijktijdige online verkiezing van de publieksprijs ging naar de website van bureau SLA, ontworpen door Henk Jan Bouwmeester i.s.m. Barry Salomons.

De verkiezing werd georganiseerd door ArchiNed, de architectuursite van Nederland. ArchiNed hoopt hiermee de grafische, inhoudelijke en interactieve kwaliteiten van de website van architecten aan de orde te stellen. De oproep op ArchiNed om websites te nomineren voor de titel Beste Architectenwebsite van Nederland leverde 135 inzendingen op. Uit deze inzendingen maakte het ArchiNed-team een eerste grove selectie waarbij gelet werd op vormgeving, navigatie, gebruikersvriendelijkheid en informatief gehalte. Na een lange avond resulteerde dit in een longlist met 26 sites. De juryleden – Aaron  Betsky (directeur NAi), Willemien van Duijn (architect Buro 3) en Fred Inklaar (grafisch ontwerper en ontwerper van ArchiNeds eerste website) kozen uit deze lijst drie favorieten. Deze lijst met favorieten werd door het Archined team aangevuld met andere sites van de longlist.

De jury heeft zich opgesteld als een ‘ toevallige’ bezoeker die al klikkend, kijkend en lezend probeert te doorgronden hoe de website werkt, waar deze over gaat en wat de architect te bieden heeft. Dat viel niet altijd mee. Bij sommige was de structuur weliswaar kristalhelder, maar soms ook weer zo weinig uitdagend dat de interesse als snel verslapte. Andere websites waren verre van helder en navenant complex, zodat het doel van de website een enigszins ondergeschikte rol leek te spelen. De jury was onder de indruk van

deze informatielabyrinten, maar het was toch wel vaak een zaak van internet voor gevorderden.

Uiteindelijk bleek de jury het meest gecharmeerd van websites die een heldere, overzichtelijke en intuïtieve interface koppelen aan relevante informatie.

Het was dus moeilijk kiezen, niet één website stak er met kop en schouders bovenuit. Uiteindelijk bleven er drie sites over die voor een prijs in aanmerking kwamen. Geen van deze drie sites kan zo maar worden omgevormd tot een boek. Vraag was alleen wie wordt nummer 1,  wie 2 en wie krijgt de derde prijs, of zoals de jury het verwoordde:

de keus tussen Hip en Wild, Klassiek elegant en een echte Architectensite.

De jurywinnaars

De derde prijs gaat naar de Klassiek elegante website.

De website wordt gewaardeerd om de rust die het uitstraalt, de goede navigatie, het mooie grote beeld en de korte teksten.

Het is de website van Strootman landschapsarchitecten.

De tweede prijs gaat naar een ‘echte’ architectenwebsite.

Architectuur is iets waar je doorheen loopt en dat gegeven wordt in deze site op een eigen manier uitgewerkt. Een website waar je voor je lol door blijft klikken.

De tweede prijs gaat naar BAR architecten.

De eerste prijs gaat naar de Hippe en Wilde website.

Geen enkele website had volgens de jury zoveel visuele clichés, was zo retro, zo old school internet. Tegelijkertijd prijst de jury de website vanwege de mooie gelaagdheid, het sorteren op projecten werkt goed, de site is actueel en wordt goed bijgehouden. Daarnaast is het de meest website-achtige website, het is informatief en tegelijkertijd informeel.

De eerste prijs is voor de website van Venhoeven CS.

Publiekswinnaar SLA en de eindstand van de publieskstemming op donderdag 15.00 uur

Publieksprijs

De afgelopen weken konden ArchiNed bezoekers uit de shortlist online stemmen op hun favoriete website. Er zijn uiteindelijk meer dan 1350 stemmen uitgebracht. Vanaf de start van de online stemming was het duidelijk dat sommige architecten sneller of beter in staat waren om hun achterban te organiseren dan anderen. Of de uiteindelijke winnaar vooral een goede netwerker is die in staat is zijn relaties te organiseren, doet niet ter zake. Ook dat is immers een internetkwaliteit. Wel is het zo dat de verhoudingen tussen de verschillende kandidaten eigenlijk al na een paar dagen min of meer vastlagen en sindsdien ook niet meer wezenlijk zijn veranderd.

De publiekswinnaar is: bureau SLA. Dit bureau kreeg circa 22% van de stemmen.

Het bureau scoorde daarmee twee maal zo hoog als de volggroep van vier bureaus die rond de 10% van de stemmen scoorden (Studio Ramin Visch, Maurer United Architects [MUA], Zo Architecten en UN Studio). Opvallend – en leuk – is het natuurlijk wel dat de keuze van de jury zo afwijkt van die van het publiek.