Feature

BAR wint AM NAi Prijs 2006

Het brugwachtershuisje in Middelburg van BAR architecten wint de AM NAi Prijs 2006 voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect jonger dan 40 jaar.

Het is me het feestmaandje wel voor Joost Glissenaar en Klaas van der Molen van BAR architecten; na de opmaat met een tweede prijs bij de verkiezingen van de beste architectuurwebsite op 2 november, volgde een week later de bekendmaking dat het bureau met het brugwachterhuis in Middelburg de Van Eckprijs heeft gewonnen. En dan nu als klap op de vuurpijl de AM NAi Prijs voor hetzelfde bescheiden, maar flonkerende glasjuweeltje. Twee prestigieuze prijzen binnen een maand voor één ontwerp; dat is een prestatie waar maar weinig architecten op kunnen bogen.

Het is opmerkelijk dat twee verschillende jury’s, met verschillende uitgangspunten (de Van Eck Prijs beloont ‘integratie van architectuur en constructie’, de AM NAi Prijs het ‘beste gebouw’) tot een zo eensluidend oordeel komen over een gebouwtje dat nota bene volgens de architecten ‘zijn kracht ontleend aan het feit dat het niet gebruikt wordt’. Het brugwachtershuisje is namelijk maar een paar keer per jaar bemand en dient voornamelijk als schakelstation. In plaats van een technocratisch ‘hinderobject’ besloten de architecten op deze belangrijke entree van het station naar de historische stad tot het ontwerpen van een ‘opmerkelijk landmark aan het kanaal van Walcheren, een folly aan het water.’ Het is dan ook vooral de sculpturale kwaliteit – ‘Een juweel aan het water’ (jury AM NAi Prijs), een ‘subtiel spel met de gevelvlakken’ (jury Van Eck Prijs) –  die beide jury’ s roemen. Het is echter meer dan een façade om een elektronische installatie. De groene gevelvlakken van met moiré -patroon gezeefdrukt glas weerspiegelen het water en de omgeving (AM NAi jury) en de vorm is zodanig dat het gebouwtje van elke kant een ander beeld oplevert, of je nu vanaf het water, de brug of de kade kijkt (Van Eck jury).

Waarschijnlijk is het feit dat het ontwerp niet louter een folly is, maar vooral een zowel constructief, als functioneel goed doorgewerkt architectonisch object, dat bovendien met gevoel voor de plek is vormgegeven, waardoor beide jury’s voor het brugwachterhuis vielen.

De overige genomineerden voor de AM NAi Prijs waren de Cono-weipoederfabriek van Bastiaan Jongerius architecten, seniorenflat Plussenburgh van Arons en Gelauff architecten, het interieur van WORM van 2012 Architecten en atelierwoning KAPKAR/TAW-BW-5860 van Frank Havermans.

De jury bestond uit Mariet Schoenmakers (AM), Liesbeth van de Pol (architect en partner bij ZeinstraVanderPol), Lara Schrijver(architectuurtheoretica), Jeroen van Schooten (architect en voorzitter BNA), Brett Steele (directeur AAschool), Josep Luis Mateo (architect) en Aaron Betsky(voormalige directeur NAi).

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een mogelijke ontwerpopdracht van AM ‘ergens in Zeeland’.