Nieuws

OMA in Riga

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft opdracht gekregen van het Ministerie van Cultuur van Letland voor het ontwerp van een nieuw museum voor hedendaagse kunst in Riga.

Het 16.000 m2 grote museum zal in de haven van Riga worden gebouwd en wordt het eerste nieuwe Letse kunstmuseum in honderd jaar. Het ontwerp gaat uit van een museum als multifunctioneel centrum voor hedendaagse cultuur. Naast internationale tentoonstellingen en een permanente collectie hedendaagse Baltische kunst is er ruimte voor seminars, concerten en theatervoorstellingen.

Het ontwerp van OMA bestaat uit de herontwikkeling van een oude elektriciteitscentrale uit 1905, waarvan veel kenmerken bewaard zullen blijven. Het oorspronkelijke gebouw zal een bibliotheek, auditorium, café en kunstenaarsateliers huisvesten. De buitenkant van het oude gebouw wordt ‘ingepakt’ in een nieuw te bouwen tentoonstellingsruimte van 4,000 m2. ‘In het ontwerp integreren wij de oude in de nieuwe architectuur op een manier waarbij de oude architectuur altijd aanwezig is maar geen belemmering voor de kunstbelevenis vormt’. aldus OMA oprichter Rem Koolhaas.

Het museum maakt deel uit van een groter cultureel initiatief van de Letse overheid waartoe ook de bouw van een nieuw concertgebouw en een nationale bibliotheek behoren. Oplevering van het museum wordt in 2011 verwacht.

Het museum is OMA’s tweede project in Letland. Begin 2006 werd het bureau door de Letse overheid gevraagd om een masterplan te ontwikkelen voor het havengebied van Riga, een van de laatste nog niet herontwikkelde historische havengebieden van Europa.