Nieuws

Körmeling ontwerpt paviljoen Expo 2010

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft als voorzitter van de beoordelingscommissie John Körmeling voorgedragen als ontwerper van het Nederlands paviljoen op de Expo 2010 in Shanghai in China. Zijn concept happy street is een sterk ruimtelijk ideaalbeeld, dat op een eenvoudige doch vernieuwende wijze de kwaliteit van leven van de mens in de stad onder de aandacht brengt en een perspectief voor de toekomst biedt.

In totaal gaven zes architecten een visie op het concept en de boodschap van de Nederlandse presentatie op de Expo. Naast John Körmeling waren UN Studio, West 8 urban design & landscape architecture, NL architects, NeutelingsRiedijk en Marcel Wanders uitgenodigd, in het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding. Doorslaggevend voor de voordracht van John Körmeling zijn de heldere ruimtelijke structuur van zijn concept en de low tech benadering. De beoordelingscommissie verwacht dat happy street een grote beeldwaarde oplevert; het zal de aandacht trekken van publiek en media.

Happy street

Het concept van John Körmeling, happy street, bestaat uit een route in een met een achtbaan te vergelijken bouwwerk, waarlangs huizen liggen. Het is op verschillende manieren, onderdelen en aspecten nog te bewerken en te kneden. Bezoekers kunnen er langs trekken en op verschillende manieren over de 450 meter lange straat en langs of door de huizen lopen.

De boodschap in deze vorm getuigt van moderniteit, creativiteit en vernieuwing. Chinezen kennen Nederland als een land met veel water, tulpen, voetbal, (civiele) techniek en design. De verwachting is, door kenners van China bevestigd, dat happy street zal worden gelezen als een blijk van originaliteit en een nieuwe visie op de samenleving in de toekomst; het presenteert een voorbeeld van een sociale structuur met een inspirerend straatleven. Het concept toont de boodschap niet direct; het zal leiden tot vele interpretaties, die tot reflectie en vernieuwing uitnodigen. Op deze wijze kan de culturele invalshoek tot economische en ecologische ontwikkeling leiden.

Wereldtentoonstelling

Van 1 mei t/m 31 oktober 2010 zal de Wereldtentoonstelling “Expo 2010 Shanghai, China” worden gehouden, met als officieel thema: 'Better City, Better Life'. Het thema richt zich op een nieuwe manier van denken, nieuwe technologieën en nieuwe praktijken om een gezond en duurzaam stedelijk leven te realiseren. China wil graag 200 participanten en 70 miljoen bezoekers aantrekken.

Het kabinet heeft de uitvoering van de deelname in handen gelegd van de staatssecretaris van Economische Zaken. De Holland 8 en het Nederlandse bedrijfsleven zullen bij het project betrokken worden. Als uitvoerder van het project is de EVD aangewezen, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Samenstelling beoordelingscommissie

De Rijksbouwmeester heeft John Körmeling namens de beoordelingscommissie voorgedragen om het concept uit te werken. De beoordelingscommissie bestaat uit ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), mr. Hans Cornelissen (voormalig directeur Stichting Nederland Wereldtentoonstellingen), ir. Jan Doets (kwartiermaker NV Zuidas, voormalig directeur ING Real Estate), dr. Flip de Heer (SG Buitenlandse Zaken, voormalig ambassadeur te Peking), ir. Hans Huis in ’t Veld (voorzitter Raad van Bestuur TNO), Erik Kessels (directeur Communicatiebureau KesselsKramer), Wim van Krimpen (directeur Gemeentemuseum Den Haag), ir. Winy Maas (architect), dr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) en dr. Martijn Sanders (consultant, voormalig directeur Concertgebouw, Intendant Cultuurstichting China i.o.).