Nieuws

de Architekten Cie. wint 43 km2 prijsvraag

Tianjin heeft de belangrijkste invoerhaven van China. De komende tien jaar wordt voor het gebied rondom deze haven, de Tianjin Economic Development Area (TEDA), een groei verwacht van meer dan 200.000 inwoners. de Architekten Cie. heeft in samenwerking met DHV de internationale prijsvraag voor het uitbreidingsplan voor dit gebied gewonnen.

Het winnende masterplan beslaat in totaal 43 km2, waarvan 28 km2 landaanwinning in de zee van Bohai, en is gebaseerd op het deltaconcept. Het kent typerende elementen als eb en vloed, eilanden, gevarieerde natuur, waterpartijen en (stedelijke) waterkanten. Een netwerk van kanalen en kleinere waterpartijen sluiten aan op het centrale waterplaza, het blauwe hart, en zorgen voor een afwisselende beleving van het water. Het deltaconcept levert bovendien vijf maal zoveel waterkant als bij volledige landwinning. Dit zorgt voor een significant hogere grondprijs en grote economische haalbaarheid van dit project.

De flexibel te realiseren delta-eilanden hebben ieder een eigen opzet. Vorm, schaal en kavelstructuur variëren per eiland, waardoor een gevarieerd stedelijk landschap ontstaat. Daarnaast hebben de eilanden een specifieke dichtheid, functiemenging en dominante bebouwingstypologie die het karakter per eiland versterken. Uit het waterplaza steekt een reusachtige ruwe kristal die het middelpunt van het masterplan markeert. De kern van het kristal wordt gevormd door een enorm zwemparadijs met daaromheen een schil van hotels, winkels en entertainment. De enorme glazen gevel van deze Crystal Mountain kan geopend worden zodat zowel ’s zomers als ’s winters het zwemparadijs dé publiekstrekker is van de regio.

Eerder won Cie. Asia, sinds 2006 gevestigd in Shanghai, de prijsvragen voor het Tianjin Railway Station en het Cultureel Centrum in Kaohsiung, Taiwan.

de Architekten Cie.

verantwoordelijke partners: Branimir Medic, Pieter van Wesemael

directeur Cie. Asia: Jason Lee

ontwerpteam: Bas Horsting en Daniel Casas Valle