Nieuws —

Koen van Velsen ontwerpt entreegebouw Paleis Het Loo

Atelier Rijksbouwmeester

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft, als voorzitter van de beoordelingscommissie, Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van het nieuwe entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum.

In totaal gaven vijf architecten hun visie op de positie en het concept van een nieuw entreegebouw. Naast Koen van Velsen waren Wiel Arets Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten bv en UNStudio uitgenodigd, in het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding.

Doorslaggevend voor de voordracht van Koen van Velsen is de wijze waarop het entreegebouw het verleden respecteert en de financiële haalbaarheid van het concept.

Zijn voorstel speelt in op de karakteristieke assen en lanen van Het Loo; het gebouw is helder van opzet en biedt op nuchtere wijze doorzicht en uitzicht. De gekozen plek aan de westzijde van de bestaande parkeerplaats vormt een scharnierpunt tussen de parkeerplaats zelf, het landschappelijke paleispark en de diagonale as naar het paleis. Het nieuwe entreegebouw wordt gezien als een bescheiden en eenvoudig gebouw op afstand van de monumenten. In het beoordelingsverslag zegt de commissie hierover onder meer:

“De benadering voor de keuze van de positie van het entreegebouw is nuchter, aangenaam en zeer sterk. Het betrekken van het paleispark is hierbij een duidelijke meerwaarde. Het gebouw is helder van opzet en combineert functies op een slimme manier. De uiterlijke verschijningsvorm wordt bepaald door een nader vorm te geven geperforeerd materiaal, als een eigentijds hekwerk met een coulisse werking van licht en schaduw.”

De beoordelingscommissie bestaat uit ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), dr. H.O.C.R. Ruding, voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, dr. J.R. ter Molen, directeur Paleis Het Loo, mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en prof. W.G. Quist, architect.