Nieuws

Mecanoo ontwerpt theatercomplex Taiwan

Vrijdag 23 maart werd bekend dat het ontwerp van Mecanoo architecten de competitie heeft gewonnen voor het National Performing Arts Centre in Kaohsiung. Met 100.000 m2 wordt dit het grootste theatercomplex van Taiwan.

Het theater komt te liggen in het Wei-Wu-Ying Metropolitan Park en heeft een concertzaal, een operahuis, een theater en een vlakkevloertheater met in totaal 5.800 stoelen en op het dak een openluchttheater geschikt voor duizenden bezoekers. Het omliggende 65 ha grote park was onderdeel van de ontwerpopgave. Het ontwerp van Mecanoo werd gekozen vanwege zijn sterke verbeeldingskracht, de eenheid met het park, de goede logistiek, moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropische klimaat van Kaohsiung. De bouwkosten voor het theatercomplex zijn $ 220 miljoen. De bouw start begin 2009.

Het National Performing Arts Center wordt het nieuwe icoon van het 1,5 miljoen inwoners tellende Kaohsiung, de grootste havenstad van Taiwan en een van de grootste havensteden van de wereld. Met de bouw van het Performing Arts Center wil de stad haar omslag symboliseren van een havenstad naar een moderne, culturele stad. Belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van het gebouw waren de eeuwenoude Banyanbomen op de locatie. De Banyanboom is een van ‘s werelds grootste bomen. De kroon van de Banyanboom kan zo breed uitgroeien dat volgens de legende Alexander de Grote met zijn hele leger eronder kon schuilen. Het gebouw van Mecanoo architecten is 200 meter breed en 160 meter diep. Door de openingen in het dak, de passages en open ruimtes ontstaat een bijna poreus gebouw waar interieur en exterieur samenvloeien. Het deels met gras en planten bedekte dak zorgt voor een natuurlijke en efficiënte koeling van het gebouw in het subtropische klimaat.

Naast Mecanoo architecten waren Kiyoshi sy Takeyama + Amorphe en Takenaka Corporation, beide uit Japan, Artech Architects uit Taiwan, Zaha Hadid uit Groot-Brittannië en Weber + Hofer uit Zwitserland geselecteerd voor de finale ronde van de competitie.