Recensie

Perron van Eer

Sinds enige weken is het Rotterdamse metrostation Coolhaven getransformeerd tot een permanente expositie van Rotterdamse architectuur, waarbij oud-studenten van de nabije Academie voor Bouwkunst en HTS betrokken zijn geweest.

In de nacht van 2 op 3 maart opende de nachtburgemeester Jules Deelder de permanente expositie ‘Perron van Eer’ in het metrostation Coolhaven. Bij de opknapbeurt van het station moesten onder meer de wanden van de tunnelbuizen opnieuw bekleed worden. Volgens architect Maarten Struijs van Gemeentewerken is er gezien de ‘hufterbestendigheidseis’ weinig keus in materiaal. De gekozen geëmailleerde staalplaten voldoen en hebben als bijkomend voordeel dat je er gemakkelijk foto’s op kunt printen. Struijs is een kwart eeuw lang als docent (en daarvoor als student) verbonden geweest aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Deze school is sinds enige jaren gehuisvest in een pand aan de GJ de Jongweg vlakbij het metrostation, waar al sinds veel langere tijd de HTS is gevestigd. Het zou mooi zijn, zo bedacht Struijs, als er in dat station te zien zou zijn wat die bouwkundestudenten door de jaren heen voor de stad hebben betekend. Welke Rotterdamse gebouwen staan op hun naam, waar hebben ze als architect, opdrachtgever of in enig andere positie in de bouwkolom aan meegewerkt?

Minke Themans zorgde voor het grafisch ontwerp en fotograaf Rob ’t Hart heeft alle projecten prachtig gefotografeerd. Bij elkaar is het een mooi overzicht van de recente architectuur in Rotterdam. De tentoonstelling heeft de naam ‘Perron van Eer’ gekregen, als eerbetoon aan alle ontwerpers en bouwers die de Bouw- en Bouwkunstopleidingen hebben voortgebracht en nog steeds voortbrengen. Gebouwen als De Kunsthal, De Doelen, het Transportcollege, het Skatepark en de Windturbines aan het Hartelkanaal zijn vertegenwoordigd. Slechts een paar gekozen ex-studenten konden kennelijk geen Rotterdamse project tonen, maar dat geeft alleen maar aan dat de invloed van de school zich ook buiten de stad uitsterkt.

Coolhaven is een mooi station geworden, een goede reden om even heen en weer te gaan, het is immers maar twee haltes voorbij het NAi. Bij de opening gaf de nachtburgemeester Deelder nog een gedicht cadeau. Het zal naar verluid aan de permante ‘Coolheavencollectie’ worden toegevoegd.

Cool

Haven of

heaven

Scheelt maar

één letter

Vandaar dat

Coolhaven

Voortaan Cool-

heaven heet

en de hemel

voor het eerst

in de historie

voor iedereen

direct per metro

bereikbaar is

JD