Nieuws

Prijzen fotografieopdracht NAi uitgereikt

Maarten van Schaik ontving op 23 maart de eerste prijs van de NAi/ Ballast Nedam Fotografieopdracht GebouwGezichten. Dieuwertje Komen kreeg de tweede prijs en Niels Stomps de derde prijs. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, reikte de prijzen van 5.000, 3.000 en 2.000 euro uit tijdens de opening van de tentoonstelling GebouwGezichten in het NAi.

Twaalf jonge, talentvolle fotografen kregen van het NAi en Ballast Nedam de opdracht de relatie tussen een gebouw en zijn bedenker, maker en gebruiker weer te geven. Wat betekent een gebouw voor een mens? Wat voor gevoelens kan architectuur oproepen? De selectiecommissie bestaande uit Aaron Betsky (voormalig directeur NAi), Frank van der Stok (curator), Marcel van der Vlugt (fotograaf) en Ine Lamers (fotograaf/beeldend kunstenaar), selecteerde de twaalf meest veelbelovende fotografen uit zeventig inzendingen. Grote gemene deler van de werken die de twaalf na drie maanden inleverden is het ontbreken van mensen op vrijwel al het beeld. De mens is aanwezig in de blik van de fotograaf die een specifieke ervaring of relatie tot de gebouwde omgeving blootlegt. Vanwege de grote diversiteit van het werk was het voor de jury niet eenvoudig een keuze te maken. Twee fotografen, Christian van der Kooy en Eva-Fiore Kovacovsky, ontvingen daarom een eervolle vermelding.

De jury, bestaande uit Marjoleine Boonstra (filmmaakster/fotografe), Felix Claus (Claus en Kaan architecten Amsterdam/Rotterdam), Patrick van Mil (directeur a.i NAi), en Manuel de Solà-Morales (architect Barcelona), was het unaniem eens over de kwaliteit van het werk van Maarten van Schaik. Zijn serie is sterk, coherent en herkenbaar door de duidelijke signatuur. Hij toont het vermogen om het grotere geheel van de architectuur te begrijpen vanuit de kleine delen. Zijn beelden zijn gelaagd, poëtisch en laten de gebouwde omgeving zien vanuit een menselijk standpunt. Van Schaik bouwt in zijn foto's als het ware zijn eigen gebouw door middel van licht. Licht vormt de basis van de fotografie, maar is ook belangrijk voor het zien, begrijpen en interpreteren van architectuur.